Valul care face valuri
Google isi propune sa ne schimbe radical modul de comunicare prin internet, imbinand in serviciul Wave avantajele postei electronice, ale mesageriei instantanee si ale editarii colaborative de tip wiki.
Desi evolutiile din IT sunt mai rapide si oarecum mai spectaculoase decat in alte industrii, rar se intampla ca o tehnologie, un program sau un aparat sa produca peste noapte o schimbare majora, care sa influenteze imediat un intreg domeniu. S-ar putea sa fiu partinitor aducand ca exemple doar produse Apple, dar se pare ca este firma cu cel mai mare apetit pentru realizari cu impact major. Macintosh a schimbat radical modul oamenilor de a se raporta la computere, iar iPhone a bulversat nu doar domeniul telefoanelor mobile, ci lumea comunicatiilor in ansamblu. in fiecare zi apar noi aparate care sa-l concureze, iar operatorii de telefonie se adapteaza la noile cerinte pe care acest val le impune. Riscurile sunt insa pe masura, Apple ajungand in pragul falimentului (1997) datorita concentrarii pe cateva produse care au esuat, in ciuda calitatilor tehnice. PDA-ul Newton este exemplul perfect.
Se pare ca de data aceasta eroul este Google, care propune o schimbare de paradigma in privinta modului in care comunicam. Noul sau produs, Google Wave, combina posta electronica, mesageria instantanee, editarea colaborativa de tip wiki si inca vreo cateva ingrediente intr-o platforma de comunicare prin internet care poate avea un impact major in multe domenii. Ceea ce m-a surprins de la primele prezentari a fost faptul ca Wave raspunde unor nevoi practice pe care le resimtim cu totii. Vi s-a intamplat sa ezitati intre a trimite un e-mail sau a recurge la Yahoo Messenger pentru a contacta pe cineva? Dar sa colaborati cu un grup de colegi la editarea unui document si sa constatati ca tehnologiile colaborative uneori mai mult incurca decat ajuta? Sau ca discutiile pe un subiect intr-un forum web tind sa devina greu de urmarit cand firele se ramifica peste masura?
De fapt, multe dintre aceste nemultumiri se leaga de faptul ca tehnologiile si standardele pe care se bazeaza cel mai popular serviciu de comunicare din internet - posta electronica - dateaza de prin anii '80, iar evolutiile au tinut mai mult de implementari si aproape deloc de fundamente. De fapt, Google Wave este primul "atentat" semnificativ la batranul e-mail. La prima vedere, Wave pare o simpla combinare de e-mail si messenger: corespondentii vad "live" ce tasteaza ceilalti participanti la discutie - un fel de forum in timp real. Desigur, cei invitati la conversatie pot vedea mesajele chiar daca nu au fost prezenti la momentul la care au fost postate. Diferenta majora este ca in Wave participantii la o conversatie pot edita mesajele altor participanti sau chiar pot reorganiza radical toata conversatia - de pilda sintetizand concluziile sau solutiile sub forma unui document. Nimic nu se pierde insa: un participant "intarziat" are posibilitatea sa navigheze pe axa timpului si sa vada intreaga evolutie a firului de discutie - la fel cum in Wikipedia utilizatorul pretentios poate consulta intreaga istorie a unui articol. Aceasta combinatie de sincron si asincron se bazeaza pe mecanisme destul de complexe care asigura functionarea corecta (de pilda rezolvarea situatiilor in care mai multi utilizatori actualizeaza simultan acelasi mesaj).
Ce sanse are Google Wave sa se impuna? De partea sa sunt numerele: serviciile online de la Google au sute de milioane de utilizatori care, foarte probabil, vor face cunostinta cu acest nou produs. Iar cum Wave este suficient de intuitiv si valorifica obisnuinte vechi, e de presupus ca multi il vor adopta. Un alt aspect este deschiderea: totul este open source si se bazeaza pe standarde publice, iar Google incurajeaza alti producatori sa realizeze diverse implementari, furnizand si un protocol pentru "federalizarea" serviciilor. Pe de alta parte, complexitatea tehnica deosebita poate crea cateva probleme. De exemplu, incompatibilitatea cu Internet Explorer, care nu dispune de o masina JavaScript suficient de performanta. n vreme ce Chrome, Firefox si Safari dispun de tehnologii avansate JS (V8, TraceMonkey si respectiv Nitro), Microsoft declara ca viteza JS nu are impact in experienta utilizatorilor. Google a realizat un plug-in pentru IE (Chrome Frame), dar Microsoft sustine ca acesta compromite securitatea.
Deocamdata Wave este deschis unui numar restrans de utilizatori, pentru teste, urmand ca cercul sa se largeasca treptat. Probabil ca Google vizeaza ceva venituri din publicitate, insa mult mai important este elementul strategic: daca Wave se impune, combinatia serviciilor online de la Google devine mai atractiva, iar sansele viitorului Chrome OS cresc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro