Visaţi la pensie, faceţi economii sau poate vreţi să vă retrageţi din activitate la 40 de ani? Uitaţi de aceste idei. În era AI, munca până la 80 de ani ar putea fi noua realitate căreia trebuie să ne adaptăm

Autor: Ioana Matei Postat la 21 octombrie 2024 24565 afişări

Visaţi la pensie, faceţi economii sau poate vreţi să vă retrageţi din activitate la 40 de ani? Uitaţi de aceste idei. În era AI, munca până la 80 de ani ar putea fi noua realitate căreia trebuie să ne adaptăm

Un balcon întunecat al unei săli de teatru. În stânga mea, un domn pe la vreo 60 de ani, scrie intens într-un carneţel. Mă regăsesc în postura obişnuită a unui jurnalist la evenimente: observ, notez, mă concentrez. Dar de data aceasta, lucrurile sunt diferite. În loc să scriu de mână, mi-am pornit lavaliera şi am început înregistrarea pe telefon. Îmi spun că tehnologia, mai ales inteligenţa artificială, va prelua munca „grea” – transcrierea, diacriticele – lăsându-mi mai mult timp pentru ceea ce contează cu adevărat: esenţa. Alegerea ideilor importante, formularea întrebărilor şi contextul oferit prin experienţa acumulată. Această schimbare mi-a amintit de vremurile în care scrisul până în creierii nopţii era regula, nu excepţia. (Şi nu era atât de greu să îmi amintesc – au trecut doar vreo patru luni de atunci). Munca de jurnalist nu a fost niciodată şi nici nu va fi uşoară, dar niciodată nu a fost mai uşoară ca acum. Iar cu un echilibru între plăcerea de a lucra şi sprijinul AI-ului, poate că munca până la 80 de ani nu e un scenariu atât de imposibil. La un eveniment recent despre tehnologie şi inovaţie, Riaz Shah, profesor la Hult International Business School, a adus în discuţie această nouă realitate.

În discursul său, Shah ne-a provocat să ne gândim la viaţa extinsă şi la ce înseamnă să muncim până la 80 de ani. „Speranţa de viaţă va creşte la 120 de ani datorită progreselor tehnologice şi medicale. Aşadar, ce veţi face cu cei 30 de ani în plus de viaţă sănătoasă?”, a întrebat el. „Nu poţi trăi până la 120 şi să nu lucrezi până la cel puţin 80.” Odată cu AI-ul şi noile tehnologii, cariera noastră nu va mai avea aceeaşi formă. Shah a explicat că trebuie să regândim conceptul de muncă, educaţie şi timp liber. Nu ne mai putem imagina o viaţă de muncă până la 60, urmată de pensionare. „Trebuie să regândim lucrurile şi să acceptăm că vom învăţa şi vom lucra toată viaţa, dar într-un mod echilibrat”, a subliniat Shah. Această idee nu este doar teorie. Pandemia ne-a obligat deja să schimbăm felul în care lucrăm. Munca la distanţă şi modelele hibride au devenit normă, iar nevoia de spaţii fizice a scăzut. AI-ul a preluat o mare parte din sarcinile repetitive, eliberându-ne pentru a ne concentra pe ceea ce ne place şi pentru a adăuga valoare prin creativitate şi gândire critică. Această tranziţie este esenţială pentru a ne bucura de munca noastră în anii lungi ce vor urma.

Realitatea aceasta ne obligă să regândim toate etapele vieţii noastre, de la educaţie la muncă şi la odihnă. Trebuie să învăţăm şi să lucrăm simultan, iar companiile, liderii de companii, trebuie şi acestea să se adapteze şi să valorifice această schimbare. Nu mai este vorba doar de câştiguri şi productivitate, ci şi de găsirea unui echilibru care să ne permită să lucrăm mai mult timp, dar cu mai puţin stres. După cum a spus şi Shah, companiile care vor îmbrăţişa această transformare vor fi cele care vor prospera. Aşadar, cum ne pregătim pentru această schimbare? În primul rând, trebuie să ne placă ceea ce facem, pentru că vom face asta mai mult timp decât am anticipat. În al doilea rând, trebuie să fim deschişi în faţa noilor tehnologii şi să învăţăm să colaborăm cu AI-ul. Pentru mulţi dintre noi, munca nu va mai fi o cursă contra cronometru până la pensionare, ci o călătorie lungă, în care trebuie să găsim plăcerea şi bucuria în activităţile noastre de zi cu zi.

Ceea ce am trăit noi, cei din presă, în ultimele două decenii, a fost o adevărată revoluţie. BUSINESS Magazin a împlinit 20 de ani, şi în această perioadă, am asistat la transformări dramatice ale presei – de la hârtie la digital, de la ştiri la storytelling în social media. Noi continuăm acea revoluţie. Iar tehnologia este, fără îndoială, o parte esenţială din această schimbare.
Munca noastră s-a schimbat, dar am rămas dedicaţi poveştilor care contează. Poate că uneori vom lua notiţe în continuare, într-un balcon întunecat al unui teatru, ca jurnaliştii de modă veche. Dar ceea ce va conta nu este cum scriem sau cât timp ne va lua, ci pasiunea cu care continuăm să o facem. Şi dacă putem adăuga la asta o doză sănătoasă de AI şi longevitate, atunci poate chiar vom ajunge să lucrăm până la 80 de ani – şi să ne şi placă. Voi cum vă veţi transforma în următoarele decenii?  

Ioana Matei, Eeditor-şef Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.