Românul care a ajuns CEO într-o ţară devenită o destinaţie de vacanţă greu de găsit pe hartă. Cum a obţinut acest rol

Autor: Cristina Roşca Postat la 13 noiembrie 2021 602 afişări

Pentru unii, Zambia este o ţară din Africa, pe care o pot găsi pe hartă doar după câteva încercări. Pentru alţii, este o destinaţie de vacanţă perfectă pentru a vedea cascada Victoria şi unul dintre cele mai frumoase parcuri naţionale de pe continent, South Luangwa. Pentru executivul român Cosmin Olteanu, Zambia reprezintă „acasă“ de aproape trei ani. Aici, el conduce din poziţia de CEO banca comercială AB Bank. Povestea lui – de viaţă şi de carieră - este însă mult mai aventuroasă de atât.

Eu mi-am început cariera în ceea ce se numea atunci micro-finanţare, iar acum se numeşte incluziune financiară, la ProCredit Bank Romania”, povesteşte el. Iar asta se petrecea acum aproape două decenii.

Microfinanţare înseamnă servicii bancare (credite, opţiuni de economisire, factoring, etc.) destinate micilor antreprenori, adaugă Cosmin Olteanu. A lucrat în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară – Constanţa, Iaşi, Braşov – până în 2005, când a plecat din România la nou-creata ProCredit Bank Congo, în Kinshasa, Republica Democrată Congo – „o ţară imensă, cu o suprafaţă de zece ori mai mare decât a României şi cu o istorie postcolonială foarte sângeroasă”. Din Congo a călătorit mai departe, tot în Africa, în Madagascar, unde împreună cu o echipă de trei persoane a creat de la zero o bancă de microfinanţare.

„Din 2011 am lucrat în proiecte de IT la sediul central din Berlin (al Access Microfinance Holding AG – n.red.), iar din 2019 sunt CEO al unei bănci de micro finanţare în Zambia.” Despre Africa, cea care i-a fost acasă o bună parte din ultimele două decenii, spune că este un continent imens, mai mare decât Canada, Statele Unite şi China puse la un loc. Din punct de vedere al businessului, oportunităţile sunt imense, iar provocările sunt pe măsură. „Dar în ultimii ani s-au făcut progrese mari în ce priveşte infrastructura de transport şi cea de comunicaţii.” Zambia este o ţară amplasată în sudul continentului şi este totodată unul dintre cele mai pacifiste state din Africa, neavând conflicte în ultimii 50 de ani, de când şi-a câştigat independenţa. „Aş putea spune că singurul neajuns al Zambiei este că nu are deschidere la mare. Dar în afară de asta, e o ţară foarte bună pentru a locui cu familia.” Cosmin Olteanu locuieşte în acest stat împreună cu soţia şi cu fetiţa lor. El adaugă că oamenii sunt foarte prietenoşi şi zâmbitori. „Din punct de vedere turistic, este ţara cascadei Victoria şi a Big 5, adică animalele africane cel mai dificil de vânat – leu, leopard, rinocer, elefant şi bivol african.” Parcul Naţional South Luangwa din Zambia este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase de pe continent. „Aţi fi surprinşi dacă aţi vedea traficul din Lusaka (oraşul-capitală - n.red.). Este extrem de civilizat, se acordă prioritate şi nu se claxonează deloc.” În capitală s-a investit masiv în infrastructura rutieră, aşa că majoritatea străzilor sunt foarte bune şi sunt iluminate cu becuri LED, alimentate de panouri fotovoltaice.

„Scena culinară este destul de plictisitoare aş spune, o masă standard aici este bazată pe nshima - care este exact ca mămăliga noastră, alături de ceva legume sau carne.”

El spune că e în continuare foarte ataşat de România, vine în fiecare an în ţară şi are două căsuţe „bătrâneşti” mici şi foarte frumoase la ţară, pe Valea Topologului. Cel mai recent a fost acasă în vară, în luna august. „Dar nu cred că mă voi întoarce în România (definitiv).” Dacă totuşi o va face, nu va fi pentru un job, ci dacă România din acel moment va fi o ţară bazată pe respect faţă de muncă şi faţă de binele comun. „Iar justiţia, educaţia, administraţia şi infrastructura vor fi la nivelul pe care toţi îl dorim.”

În acest context, dacă ar fi îndeplinite condiţiile de mai sus şi dacă ar fi să revină, spune că nu exclude să o facă nici ca angajat, nici ca angajator.

Recunoaşte totuşi că multe lucruri s-au schimbat în bine de când a plecat. „De exemplu, am interacţionat cu ANAF Piteşti exclusiv online. Mai mult, mi-am făcut programare pentru preschimbarea permisului de conducere tot online. Iar unele şosele arată mult mai bine. Da, urmăresc situaţia locală, în fiecare dimineaţă urmăresc site-urile de ştiri din România.”

A plecat din ţară în 2005 ca expat, cu gândul de a se muta peste hotare. Astăzi, cel mai dor din România îi e de familie şi de prieteni, dar din fericire WhatsAppul îi aduce pe toţi mai aproape. Ah, şi de a vorbi româneşte îi mai e dor.

„Nu aş putea să spun că îmi este cel mai puţin dor de ceva anume, pentru că prefer să îmi amintesc de lucrurile bune din ţară.” Dacă ar trebui să aleagă totuşi, ar spune că nu vrea să mai trăiască experienţele traumatizante şi umilitoare prin care trece marea majoritate a celor care ajung în spitale sau care trebuie să interacţioneze cu administraţia şi autorităţile. Iar principalele lucruri ce ar trebui îmbunătăţite în România sunt justiţia, educaţia şi infrastructura.

„Eu la Revoluţie aveam 10 ani, iar în 2005 (când a plecat din România – n.red.), la 26 de ani, mi-am dat seama că ce s-a întâmplat în 1989 a fost doar o schimbare de management, nu de sistem. Pur şi simplu nu îmi vedeam viitorul în societatea de atunci, o societate unde munca şi seriozitatea erau considerate slăbiciuni, iar valorile erau întoarse cu susul în jos.” Din păcate, spune el, a fost o decizie bună să plece. „Spun din păcate pentru că din perspectiva asta, lucrurile s-au înrăutăţit, în loc să se îmbunătăţească.”

Cea mai mare parte a carierei sale, Cosmin Olteanu şi-a petrecut-o în afara ţării, în Europa sau Africa. Despre jobul său actual, pe care îl ocupă din aprilie 2019, acela de CEO al băncii AB Bank din Zambia, el spune că este foarte interesant. „Sunt CEO al unei bănci cu 500 de angajaţi, unde împreună cu echipa de management care este extrem de puternică, am implementat foarte multe proiecte digitale.” Astfel, AB Bank a ajuns la 150.000 de clienţi, iar la anul ţinta este de a atinge pragul de 1 milion de clienţi.

„În Africa, ritmul este altul. Lucrul începe foarte devreme, aşa că eu mă trezesc la şase de dimineaţa, fac sport, apoi ajung la serviciu la 7:45, unde mai întâi mă întâlnesc cu colegii din management, apoi citesc presa internaţională şi din Romania, şi ulterior încep lucrul efectiv în jurul orei 8:30.” Ziua se termină în jurul orei 18:00, iar cea mai mare parte a timpului executivul român o petrece discutând cu colegii sau în întâlniri cu diverşi parteneri. 

Despre pandemia de COVID-19, care a marcat o lume întreagă în ultimii doi ani, el spune că a fost un impuls extraordinar pentru business. „Pandemia ne-a ajutat să fructificăm eforturile făcute în ultimii ani în ceea ce priveşte digitalizarea.” În Africa, adaugă el, oportunităţile sunt imense, iar marea majoritate a adulţilor folosesc plăţi digitale sub forma de “e-wallets”, oferite de operatorii de telefonie mobilă. Practic, fiecare SIM este un portofel digital, ce îţi permite să faci plăţi, transferuri, să achiţi utilităţi şi multe altele.

„Cred totodată că pandemia a obligat managerii să reconsidere relaţia cu angajaţii pe de-o parte, iar pe de altă parte i-a forţat să aibă mult mai multă încredere în colegii lor.” Dacă înainte poate era de ajuns să fii prezent la birou, acum e important ce rezultate produci prin munca ta, indiferent dacă fizic eşti la birou sau lucrezi de acasă ori de oriunde altundeva. „E o schimbare totală de paradigmă, care va continua cu descentralizarea puterii decizionale şi cu o organizare mult mai fluidă a muncii.”

Astfel, el e de părere că aceste schimbări vor deveni permanente, iar foarte puţini angajaţi sau antreprenori vor mai petrece 2-3 ore pe zi în trafic doar ca să fie la birou. E prematur încă de ştiut toate efectele pe care această criză sanitară le va produce pe termen lung, însă un lucru e cert, nimic nu va mai fi la fel.

De la Pacific la Atlantic, pe două roţi

În 2015, pe când locuia la Berlin, în Germania, după o discuţie cu un prieten peruan, Cosmin Olteanu a luat decizia de a face o călătorie cu bicicleta din estul către vestul Americii de Sud. Nu era la primul său contact cu această regiune a lumii, timp de mai bine de un an el a locuit în America de Sud, în ceea ce descrie ca un an sabatic pe profilul său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn. Asta se întâmpla în 2010-2011.

Mai puţin de cinci ani mai târziu, a decis să plece singur, de la Pacific la Atlantic, pe două roţi, folosind ruta Interoceanic Highway. A petrecut mai bine de două luni pe drum, a ajuns până la 4.724 de metri altitudine, a parcurs 3.757 de kilometri pe bicicletă şi alţi 2.500 cu autobuzul, traversând în total trei ţări – Peru, Bolivia şi Brazilia – şi trei tipuri de relief – deşert, munte şi junglă. „A fost o aventură minunată”, concluzionează Cosmin Olteanu pe platforma pe care a creat-o special pentru această călătorie.

Interoceanic Highway (Carretera Interoceánica sau Estrada do Pacífico) este un drum ce străbate America de Sud, drum ce a fost finalizat în 2010 după investiţii de 2,8 mld. dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.