GASTRONOMIE: Experiment
Pretul Luxului a ales patru manageri din Romania, trei expati si un roman pentru un experiment gourmet: pe francez l-am inchis la Bastilia, pe elvetian l-am dus inapoi in Mica Elvetie, cu managerul japonez ne-am plimbat in Kyoto, iar pe roman l-am purtat prin bucatariile lumii. Ei au ales restaurantele preferate din Bucuresti si au savurat, pentru cateva ore, luxul revenirii „acasa“.
Jean Clauteaux este director general al L’Oréal Professionnel Romania. S-a nascut in Venezuela, a fost cautator de aur in Amazonia si a practicat jurnalismul in Franta. S-a mutat in Romania de un an impreuna cu familia sa. Vorbeste despre bucataria franceza ca un connaisseur.
La fel si despre noua linie L’ Oréal Professionnel, „sweet gourmet“. „In bucataria frantuzeasca vocabularul este foarte important. Fiecare fel de mancare este prezentat detaliat, definindu-se. Iar in meniu se vad secvential etapele de lucru ale chefului“, explica Jean Clauteaux, deschizand meniul restaurantului La Bastille. In viziunea sa gastronomia franceza se joaca mult cu antagoniile dulce/sarat, rece/cald, salate/carne, fructe/carne.
„Este o bucatarie foarte ludica si deschisa catre noi ingrediente.“ Spre deosebire de bucataria romaneasca, in Franta nu se amesteca totul in farfurie. „Fiecare ingredient este lasat sa se vada. Se compune foarte mult pe o anumita tema, dar se pastreaza autonomia ingredientelor. Nu este o bucatarie matematica, dar este foarte organizata. Aromele trebuie sa se amestece in gura, nu neaparat si vizual“, explica Clauteaux.
Managerul de la L’Oréal nu si-ar putea imagina Franta fara branza, caci „exista cate un fel de branza pentru fiecare zi din an. Branzeturile sunt pasiunea mea, ca si asociatiile dintre branza si vin. Se obtine o reactie chimica si se nasc variatiuni foarte interesante de gust“. Cantitatea este foarte importanta atunci cand vorbim despre meniurile fran t uzesti. De altfel, acestea cuprind mai multe etape, asa cum ar fi „mise en bouche“, antreu, fel principal (sau „plat“), „plat de résistence“, salata, branza cu vin, desertul, fructe (obligatoriu), cafea sau ceai (cu putin desert) si digestiv. „De obicei in Franta restaurantul si hotelul sunt foarte aproape unul de altul si este de inteles dupa o masa asa de lunga“, glumeste managerul francez.
Si cum doar un pranz poate dura cateva ore, era imposibil ca in Franta sa nu se faca afaceri la restaurant. „In Romania masa inseamna placere, se mananca linistit, fara discutii de afaceri. La noi se mananca si se semneaza contracte. Exista un intreg ritual, iar pranzul este un loc comun pentru business.“ Jean Clauteaux marturiseste ca pe vremea cand era director comercial in Franta, avea intalniri la masa care costau mai mult de 3 mii de euro.
„Acolo anual se face un buget pentru mesele de business. Eu am pierdut 10 kilograme de cand am venit in Romania, fara niciun efort. Asta pentru ca aici nu se mananca foarte mult si nu prea se fac afaceri la masa.“
Obiceiurile legate de sarbatorile de iarna inseamna pentru francezi mai degraba „un soin spécial“. Adica nu sunt neaparat servite feluri de mancare traditionale. Dar mesele festive si mancarurile sunt mult mai elaborate. Si dureaza mai mult decat de obicei. Managerul francez se declara indragostit deja de Romania si ii plac aproape toate mancarurile traditionale de la noi.
„Toata echipa mea este formata din romani si am fost invitat la masa. Imi place foarte mult mamaliguta cu smantana, imi plac sarmalele in foi de vita si mancarurile preparate pentru Craciun. Ciorba de burta este exceptionala. Aveti o bucatarie simpla, fara lucruri sofisticate, dar e foarte naturala si sanatoasa.“
Jean Clauteaux recunoaste ca nu prea a frecventat restaurantele cu specific francez din Bucuresti, pana acum ajungand doar in localurile cu specific international. Despre meniul La Bastille spune ca se bazeaza pe retetele din sudul Frantei. A ales pentru cina „Duo de carpaccio de saumon et de sandre...“, dar recomanda si combinatiile dulce/sarat ale salatei „Mesclun“ cu andive, feta si mere.
Ca fel principal managerul a ales „Foie gras poêlé sur du pain d’épices“, unul dintre cele mai cunoscute nume din meniurile frantuzesti.
Cititi mai multe articole din PRETUL LUXULUI
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro