Legătura dintre Rolling Stones, cai morţi şi cea mai profundă schimbare de cadre din istoria postcomunistă a Poloniei
Amplele schimbări politice prin care trece Polonia ar fi putut foarte bine rămâne nebăgate în seamă de publicul larg dacă ele nu atingeau, spre deliciul presei, un subiect drag elitei cu bani: caii de rasă.
Anette Mattsson se pricepe la cai. Şi la afacerile cu cai. Nu putea lipsi de la licitaţiile „Mândria Poloniei“ ale hergheliei Janow Podlaski, o fermă cu o istorie de 200 de ani, controlată de stat. A licitat 200.000 de euro pe o iapă pursânge arab dar a trebuit să se oprească. Cum preţul creştea rapid şi nu se vedea nici urmă de concurenţă, a simţit că ceva nu este în regulă. Aceasta se întâmpla pe 14 august, scrie AP.
Mattsson, crescător de cai din Suedia cu experienţă de 27 de ani la licitaţii, nu este singura care a suspectat că este ceva dubios în licitaţia pentru Emira, o iapă frumoasă. După o săptămână, vânzarea a devenit un scandal politic. Indiferent de ce s-a întâmplat în realitate acolo, suspiciunile au pătat reputaţia programului polonez de înmulţire a cailor pursânge arab, unul dintre cele mai performante din lume şi considerat de mulţi polonezi o valoare naţională.
Mulţi suspectau că cineva face oferte false pentru a duce preţurile cât mai sus, acuzaţii desigur respinse cu îndârjire de autorităţi. Cei care suspectează nereguli cred că oamenii noii conduceri au acţionat pentru a da impresia unei licitaţii de succes – un test pentru noul management al fermei.
După ce Mattsson s-a retras, preţul Emirei a continuat să crească. În cele din urmă iapa a fost declarată vândută pentru preţul de 550.000 de euro. Spre deosebire de alte licitaţii din acea zi, nu a fost identificat cumpărătorul. La sfârşitul licitaţiei, Emira a fost repusă în vânzare.
Mattsson spune că a anticipat acest lucru. După prima ofertă ratată, un angajat al casei de licitaţii a întrebat-o cât ar plăti pentru cal. „Dar aţi vândut iapa“, a replicat Mattsson. Însă individul a insistat, întrebând-o cât ar fi dispusă să plătească pentru Emira.
Într-un final, ea şi un oficial polonez au căzut de acord asupra preţului de 200.000 de euro, însă de data aceasta Mattsson a avut o altă surpriză: oficialul şi-a retras propunerea după puţin timp. Iapa a fost scoasă din nou la licitaţie. Mattson a înaintat cea mai mare ofertă, de 225.000 de euro, pentru un client din Qatar. „Oamenii spun acum că licitaţiile poloneze sunt false“, spune George Zbyszewski, managerul unei ferme de cai din SUA. „Această licitaţie a distrus reputaţia hergheliei. Totul a fost distrus într-o singură seară.“ Mattsson crede că la licitaţia ei s-a încercat o înşelăciune. Nu şi-a putut da seama cine altcineva licita pentru Emira, unul dintre cei mai buni din cei 31 de cai scoşi la vânzare atunci. Nimeni din public nu şi-a putut da seama.
Iapa de 16 ani era considerată superstarul zilei, cu un preţ minim oficial de 700.000 de euro. Preţul minim este în general ţinut secret, dar suma i-a scăpat organizatorului licitaţiei. Nu este clar de ce autorităţile au acceptat atât de puţin. După vânzare, oficialul responsabil cu licitaţia, Karol Tylenda, a descris-o pe Emira ca fiind o „iapă bătrână“ şi a explicat că sunt norocoşi că au reuşit s-o vândă având în vedere problemele pe care le-a avut când a fătat.
Tylenda şi-a cerut ulterior scuze, atribuind aceste cuvinte emoţiilor. În zilele care au urmat el a descris licitaţia ca fiind un succes. Apoi a demisionat, dar nu din cauza scandalului, a spus el. Slawomir Pietrzak, actualul administrator al hergheliei, a asigurat că autorităţile nu au recurs la niciun fel de fraudă şi a dat vina pe organizatorul licitaţiei, un american, pentru faptul că a declarat iapa vândută când nimeni nu şi-a putut da seama cine este cumpărătorul. Licitaţiile sunt doar o parte din scandalul care înghite ferma Janow Podlaski.
Odată cu schimbarea regimului politic din Polonia a venit şi dezmembrarea vechii elite. Executivii companiilor de stat sunt înlocuiţi, la fel şi funcţionarii din aparatul de stat, cu oameni loiali partidului. Însă puţine înlocuiri de management pot simboliza mai puternic ceea ce a devenit cea mai mare schimbare de cadre din istoria postcomunistă a celei mai mari economii est-europene decât cea de la Janow Podlaski, notează Bloomberg.
Scandalul izbucnit în ograda crescătorilor de cai a atras din nou atenţia asupra partidului Lege şi Justiţie după ce Uniunea Europeană a iniţiat o anchetă privind respectarea statului de drept în Polonia în urma schimbărilor făcute de partid în justiţie şi la radioteleviziunea de stat.
După înlocuirea vechiului director – un adevărat veteran în această funcţie – al hergheliei de peste 2.400 de hectare administrate de stat au fost găsite moarte două iepe aparţinând lui Shirley Watts, soţia bateristului de la Rolling Stones, Charlie.
„Sunt cele mai profunde schimbări de după 1989“, spune Kazimierz Kik, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Jan Kochanowski din Kielce. „Se potriveşte modelului din Europa: peste tot se trezeşte rezistenţa faţă de curentul principal neoliberal. Esenţa schimbării este eliminarea frustrării.“
Până în primăvara acestui an fuseseră înlocuiţi 13 directori executivi din 14 companii controlate de stat, listate pe bursa de la Varşovia. Printre ei figurează Pawel Olechnowicz, CEO-ul Grupa Lotos, a doua companie de rafinare din această ţară. Olechnowicz a stat 14 ani la conducerea companiei, de unde a privit venind şi plecând nu mai puţin de şapte premieri.
Guvernul a schimbat regulile în aşa fel încât să nu mai fie nevoie de competiţie pentru ocuparea poziţiilor în aparatul de stat şi să permită numirea în astfel de poziţii a unor oameni afiliaţi unui partid politic. La 30 de zile după ce aceste schimbări au început să-şi facă efectele, au fost desfiinţate automat contracte privind aproximativ 1.600 de persoane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro