Portugalia se lupta sa nu ajunga in situatia Greciei
De-a lungul strazilor abrupte si pietruite ale Lisabonei, recunoscuta pentru melancolie chiar in vremurile sale bune, oamenii nu sunt inca siguri daca economia fragila a Portugaliei isi va reveni. Iar daca nu-si va reveni, va slabi astfel sanatatea financiara a intregii Europe.
"Asteptam ca guvernul sa faca ceva, dar ei sunt total dezorganizati", spune Conceicao Bobiao, 63 de ani, vanzatoare intr-un magazin de pantofi din piata Rossio, aflata in centrul Lisabonei, in apropierea monumentelor care amintesc de trecutul colonial al tarii.
Una dintre cele mai introvertite si nepretentioase membre ale Europei Occidentale, Portugalia a fost recent proiectata in atentia lumii internationale, cand pietele s-au prabusit din cauza temerilor ca ea si Spania ar putea sa fie in aceeasi categorie cu Grecia, ale carei datorie, deficit si pierdere de credibilitate tot mai mari au subminat increderea in euro.
Guvernul socialist al premierului José Socrates s-a zbatut sa asigure pietele si concetatenii ca stie ce are de facut pentru ca pana in 2013 sa diminueze deficitul - ajuns la 9,3% din PIB anul trecut - pana sub limita de 3% impusa de zona euro. "Vom face aceasta in trei ani", spunea Socrates intr-un interviu luat luna trecuta, la resedinta sa oficiala din Lisabona. "Este o treaba grea, desigur, dar sunt pregatit sa o fac."
Dar pietele si analistii nu sunt chiar asa de siguri. Dincolo de criza economica, liderul socialist se confrunta si cu o intensa presiune politica, pentru ca incearca sa reduca cheltuielile sectorului public. A pierdut din septembrie majoritatea parlamentara si acum se zbate sa pastreze linistea, cu o opozitie potrivnica, daca nu chiar dezorientata.
Recent, pietele s-au prabusit dupa ce Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a descris Portugalia, Grecia si Spania ca state care au aratat "o permanenta pierdere de competitivitate" de cand au aderat la zona euro.
Socrates, un tip imbracat la patru ace, cu o fata deschisa, expresiva si care isi subliniaza spusele cu gesturi teatrale ale mainii, parea, dimpotriva, profund ingrijorat de gravitatea problemelor cu care se confrunta tara sa, dar parand, in mod ciudat, sa nu acorde credit datelor referitoare la economia Uniunii Europene.
El a respins ideea ca Portugalia a ramas in urma statelor din UE in ce priveste productivitatea si calificarea fortei de munca. "E o idee preconceputa si nu are nimic de a face cu economia noastra", spune el.
Totusi, dupa zeci de ani in care si-a bazat economia pe costurile scazute ale fortei de munca, Portugalia a fost puternic afectata de expansiunea spre est a Uniunii Europene si de relaxarea barierelor comerciale cu Asia. Azi, tara se zbate sa concureze cu vecinii sai mai bogati din UE, iar in ultimii ani a inregistrat o crestere economica nula.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro