Povestea omului care vrea să cumpere Hollywoodul

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 24 noiembrie 2016 825 afişări

Povestea omului care vrea să cumpere Hollywoodul

Nimic nu promovează mai rapid şi mai eficient în lume cultura şi ideile americanilor decât Hollywoodul, iar China vrea să investească masiv în fabricile de filme ale Americii.

Această misiune şi-a asumat-o Wang Jianlin, cel mai bogat om din China şi preşedintele Dalian Wanda Group, un conglomerat în domeniul imobiliar. Despre planurile omului de afaceri şi despre viaţa acestuia scrie revista Hollywood Reporter.

Deşi este dispus să investească în toate cele şase mari studiouri de film hollywoodiene, Jianlin nu merge să vadă filme la cinematograf. Însă pentru mama sa, care are 90 de ani, el face o excepţie. Aceste escapade la cinema se numără printre rarele ocazii când Jianlin lasă munca deoparte. „Nu mă va deranja nimic. Deoarece vreau să-mi petrec timpul cu mama mea. Respectul faţă de membri seniori ai familiei este o virtute în China”, povesteşte empatic omul de afaceri.

Wang s-a poziţionat agresiv, iar unii spun că nu a cruţat niciun efort în vârful ofensivei Chinei în industria divertismentului din Statele Unite. După ce a cheltuit 2,6 miliarde de dolari pentru achiziţionarea lanţului de cinematografe nord-american AMC Entertainment în 2012, Wanda a ales metodic ţinte pentru noi achiziţii din interiorul lanţului valoric al sectorului divertismentului, de la simple cinematografe la un acord de 3,5 miliarde de dolari pentru studioul Legendary Entertainment, la distribuţie, parcuri tematice, marketing digital, merchandising şi posibila preluare a Dick Clark Productions printr-o tranzacţie de un miliard de dolari.

Trebuie menţionată aici şi construirea celui mai mare studio de filme din lume pe coasta de nord-est a Chinei, un proiect de 8,2 miliarde de dolari. Wang nu şi-a păstrat secretă dorinţa de a deţine un studio mare în America. Însă în loc să aştepte liniştit până când una dintre posibilele ţinte devenea disponibilă sau vulnerabilă la preluări (omul de afaceri chinez şi-a manifestat deschis dorinţa de a cumpăra o participaţie majoritară la Paramount), Wang s-a decis să acţioneze hotărât şi rapid, un stil care-l caracterizează. Se pregăteşte să înfiinţeze un nou fond de investiţii de mai multe miliarde de dolari cu care să pompeze capital în toate cele şase mari studiouri hollywoodiene.

„Am vrut iniţial să cumpărăm doar unul dintre cele şase studiouri, dar dacă putem face aceasta, este o altă poveste, este incert”, spune Wang. Autorul articolului a avut prilejul să vadă una din sălile de consiliu din sediul central al Wanda – o sală uriaşă, aflată la etajul 20, cu scaune tapiţate cu piele neagră dispuse în cerc în jurul unor mese din lemn masiv de mahon; ferestrele sunt cât peretele de mari şi fac ca încăperea să fie foarte bine luminată când oraşul nu este înecat în poluare. La nouă dimineaţa, Wang, în vârstă de 62 de ani, prezidase deja câteva şedinţe. „Pot la fel de bine să încep de unde vreau eu, cum ar fi cu investiţii în toate cele şase studiouri“, spune omul de afaceri, arătând astfel clar care îi este strategia. „Vom continua să facem planuri pentru o posibilă achiziţie. Dar nu strică să începem cu ceva ce ne permitem să facem. Participarea prin investiţii pare pentru moment o alegere înţeleaptă.”

Dalian Wanda Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari ai Chinei, este un brand cunoscut de aproape toţi chinezii pentru centrele comerciale Wanda Plaza construite în sute de locaţii din ţară. Despre Wang se poate spune că este dependent de muncă. Omul nu îşi ia vacanţă niciodată, spun surse apropiate chinezului. Cu această „obsesie” pentru muncă şi cu capacitatea companiei de a aduce în doar câteva luni un proiect din stadiul de teorie în practică, veniturile Wanda aproape că s-au triplat din 2011 până în 2016, de la 15,6 miliarde de dolari la 43 de miliarde de dolari.

Cu planul său de a investi în toate marile studiouri, Wanda lasă impresia că vrea să accelereze. Chinezul, cu o avere personală estimată la 32,6 miliarde de dolari, spune că este mulţumit de progresul companiei sale, dar se plânge că „producţia de conţinut high-end este monopolizată de companiile americane”. Însă, cu subsidiare pe patru continente, Wanda controlează mai multe săli de cinema decât oricare altă companie de profil din lume, iar Wang este nerăbdător să ajungă la o capacitate mai mare prin achiziţii sau prin investiţii.

Pentru a ajunge acolo, Wanda a încheiat un acord de marketing cu Sony Pictures în septembrie, care permite companiei să intre cu capital în unele dintre subsidiarele Sony. Să fie acesta primul dintre cele şase mari studiouri americane?
Mulţumită acestei ofensive a achiziţiilor, în decursul a doar câţiva ani Wang a ajuns să fie văzut ca fiind deopotrivă cel mai râvnit partener de afaceri al Hollywoodului şi un interlop cu puteri prea mari.

La primul eveniment major organizat de Wanda în SUA, pe 17 octombrie, la Muzeul de Artă din Los Angeles, omul de afaceri a fost întâmpinat cu toată pompa şi fanfara pe care le poate primi un vizitator de seamă. Executivii studiourilor de film (Kevin Tsujihara şi Sue Kroll de la Warner Bros, Sanford Panitch de la Sony, Jon Feltheimer şi Erik Feig de la Lionsgate, Jimmy Horowitz de la Universal) şi staruri de cinema precum Harrison Ford au trecut pe la masa lui Wang pentru a-l saluta. În urmă cu cinci ani, chinezul era practic necunoscut în SUA. Astăzi se poate spune că tot Hollywoodul este atent la ce face el.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.