Warren Buffett, oracolul din Omaha: Nu trebuie să fii expert ca să faci bani la bursă
În 1977, Warren Buffett a trimis pentru prima oară o scrisoare deschisă către acţionarii Berkshire Hathaway. Buffett nota o serie de previziuni pentru anii următori şi prezenta strategia companiei; a continuat an de an cu această practică, iar faptul că cele mai multe dintre previziunile sale s-au adeverit i-a adus numele de „Oracolul din Omaha„. În fiecare an, la începutul lunii martie, districtele financiare din întreaga lume aşteaptă scrisoarea lui Buffett pentru a se inspira din ideile mogulului american.
ESENŢA SCRISORII DE ANUL ACESTA ESTE UN SFAT ACORDAT DE BUFFETT CELOR CARE SE TEM SĂ INVESTEASCĂ ÎN ACŢIUNI: „Investitorul care nu ştie prea multe despre investiţii, care îşi ţine portofoliul diversificat şi costurile la minimum are şanse foarte mari să obţină profit. Investitorul care este realist asupra lipsurilor sale va obţine probabil, pe termen lung, rezultate mai bune decât investitorul experimentat care scapă din vedere greşelile făcute.„
Warren Buffett sfătuieşte investitorii să îşi plaseze banii în fonduri mutuale de investiţii; el consideră că rezultatele pe termen lung, în cazul unei asemenea investiţii, vor fi mai bune decât cele obţinute prin tranzacţionarea activă. Un studiu al Financial Analysts Journal îi dă dreptate lui Buffett: pe o perioadă de 40 de ani, un investitor pasiv va obţine anual un profit mediu de 6,6% din suma investită, pe când unul activ doar 3,9%.
ESPRE BITCOIN, UCRAINA ŞI COCA-COLA. Warren Buffett a vorbit, în cadrul unui interviu recent acordat CNBC, despre Bitcoin, dezvăluind că nu ar investi bani în moneda virtuală. „Nu este o monedă, nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi. Nu aş fi surprins dacă ar dispărea în 10-20 de ani.
Este un lucru extrem de speculativ, iar oamenii o cumpără şi o vând sperând că valoarea va creşte sau va scade; este acelaşi lucru care se făcea cu bulbii de lalea cu mult timp în urmă.„ Referindu-se la conflictul din Ucraina şi tensiunile din zonă, Buffett a declarat că ar cumpăra acţiuni indiferent de relaţiile diplomatice dintre state. „Dacă mi-ai spune că începe războiul, aş continua să investesc în bursă. Singurul lucru de care putem fi siguri este faptul că, dacă vom intra într-un război major, valoarea banilor va scădea.
Asta s-a întâmplat în timpul fiecărui război de până acum. Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ţii banii în casă.„ Miliardarul american a precizat că în timpul celui de-al doilea război mondial bursa din Statele Unite a crescut.
Întrebat dacă se teme referitor la viitorul Coca-Cola, una din cele mai mari companii din portofoliul Berkshire Hathaway, Buffett a replicat cu următoarele statistici: „3% din toate lichidele pe care oamenii le beau sunt produse Coca-Cola. Asta înseamnă 3% din lichidele consumate de
7 miliarde de oameni. Deci nu, nu sunt îngrijorat. Coca-Cola este o afacere foarte bună„.
Deşi acţiunile Berkshire Hathaway au crescut cu 18,2% în 2013, a fost unul dintre puţinii ani în care compania a performat sub evoluţia indicelui S&P 500. Buffett consideră că Berkshire poate avea o evoluţie mai bună decât S&P atunci când piaţa este în scădere sau într-o foarte uşoară creştere. În restul anilor, doar valoarea intrinsecă a acţiunilor va creşte. În cei 49 de ani de când miliardarul a preluat conducerea companiei, valoarea afacerii a crescut cu aproape 20% pe an.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro