Top BM: Unde au crescut cel mai mult salariile

Autor: Ana Raduta Postat la 13 septembrie 2010 127 afişări

In cele mai multe firme, angajatii nici macar nu indraznesc sa se gandeasca la o marire de salariu. Simplul fapt ca inca mai au un loc de munca le pare suficient, in conditiile in care concedierile din ultimii doi ani au lasat fara slujba sute de mii de oameni. Sunt insa si angajati care nu resimt criza - programatorii, bancherii sau inginerii energeticieni primesc in continuare in fiecare an o marire de salariu.

Atat timp cat au profit, desi se plang ca o duc greu, de ce nu ar creste si salariile?", se intreaba Sorin Roibu, managing director al companiei de consultanta in resurse umane Arthut Hunt, facand referire la maririle de leafa primite de angajatii bancilor in 2009 si in 2010. De altfel, acestia au avut intotdeauna un statut invidiat de angajatii din alte sectoare, pachetele lor salariale fiind compuse nu doar dintr-o parte fixa destul de consistenta, dar si din beneficii suplimentare, precum diferite tipuri de asigurari, tichete de masa, telefon sau masina de serviciu.

Adela Jansen, directorul executiv de resurse umane al BRD Groupe Société Générale, a doua banca din sistem, spune ca, desi a fost nevoita sa faca economii de costuri, pentru anul acesta a bugetat si majorari de salarii, acolo unde evaluarile individuale au justificat-o. "A trebuit sa fim foarte atenti din acest punct de vedere, iar fiecare crestere sa fie sustinuta de evolutia angajatilor respectivi", sustine Jansen.

Nu trebuie omis nici ca daca au platit salarii mai mari, in multe banci acest lucru a fost posibil si pentru ca au ramas mai putini oameni, in urma reducerilor de personal. Cu alte cuvinte, o masura a compensat-o pe cealalta.

Fara emotii au trecut ultimii doi ani si pentru angajatii din industria IT. Practic, companiile de pe aceasta piata nu doar ca au continuat majorarile anuale de salarii, dar au si angajat specialisti noi. Daca in alte domenii, directorii de resurse umane au ajuns sa sisteze interviurile de angajare, in IT lucrurile stau tocmai invers - companiile ar angaja fara rezerve, insa nu au suficienti candidati, studentii sau absolventii de la Automatica fiind primii vizati.

Vorbim de un domeniu putin afectat de criza si de venituri si profituri ridicate ale companiilor, drept pentru care programatorii IT au ajuns sa fie printre cei mai bine platiti specialisti din Romania. Spre exemplu, intr-o companie care creeaza jocuri pe calculator, salariul de inceput al unui designer de jocuri cu putina experienta de munca sau chiar si fara variaza in jurul sumei de 800 de euro. Pare enorm comparativ cu alte domenii, in care salariul de intrare pe un post care cere studii superioare nu trece de 350 de euro, in cele mai multe cazuri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
top BM,
salarii,
finante,
IT,
inginerie,
resurse umane,
/topurile-business-magazin/top-bm-unde-au-crescut-cel-mai-mult-salariile-7183056
7183056
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.