Daca e recesiune de ce nu scad preturile?
Contractia drastica a cererii nu a determinat o ajustare de aceeasi amplitudine a preturilor, cum spune teoria economica. Explicatia: in Romania, cursul de schimb leu/euro dicteaza inflatia, deprecierea anuala a monedei nationale fata de euro ridicandu-se in iunie la peste 15%.
Rata inflatiei este pe un trend descendent vizibil, de la un varf de 9% in iulie anul trecut la 5% in iulie anul acesta, dar ramane cea mai ridicata din UE, unde inflatia medie era de 0,2% in iulie.
In zona euro, se poate vorbi deja de un proces deflationist (rata negativa), cu un nivel al ratei inflatiei anualizate de -0,7% in iulie.
„Impactul cursului de schimb asupra inflatiei este la noi mult mai puternic decat scaderea cererii agregate. Mecanismele de cerere si oferta nu functioneaza intr-o economie precum cea a Romaniei la fel ca intr-o tara dezvoltata. Vedem inca o inflatie ridicata din cauza unui curs de schimb mai ridicat, si totodata din cauza unor probleme structurale din economie, precum cresterea preturilor reglementate sau pozitiile monopolistice din unele sectoare", comenteaza pentru Ziarul Financiar Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Cititi mai multe despre motivele pentru care nu scad preturile in Romania pe www.zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro