Ei sunt responsabili de amenajarea celui mai înalt restaurant din România - VIDEO

Autor: Ioana Matei Postat la 10 august 2017 1842 afişări

După o călătorie de 29 de secunde cu liftul, până la etajul 36 al Skytower, cea mai mai înaltă clădire din România, am găsit, pe lângă o panoramă asupra Capitalei, o atmosferă asemănătoare celor din firmele retro americane. Responsabili de aceasta sunt Sebastian Mîndroiu şi Radu Călin, fondatorii studioului de design PickTwo. Cum au intrat pe nişa amenajărilor de restaurante şi care sunt în continuare planurile tinerilor arhitecţi au povestit într-o nouă ediţie a emisiunii Smart Business.

Locul în care ne aflăm este Nor Sky Casual Restaurant, proiectul cel mai recent finalizat de arhitecţii Sebastian Mîndroiu (30 de ani) şi Radu Călin (29 de ani); am fost introduşi în povestea conceptului de amenajare chiar de ei: ”Am ales o linie de design simplă, care să evidenţieze priveliştea. Acesta este atuul spaţiului, de care nu aveam cum să fugim. Am vrut un spaţiu prietenos, dar nu foarte încărcat şi care să pună în valoare practic tot ce se vede dincolo de geam“, explică Sebastian Mîndroiu una dintre ideile principale care au stat la baza conceptului de aici. Cea de a doua idee pe care s-au bazat se leagă de restaurantele retro americane (diners), cu care ne-am obişnuit din filme. 

Cei doi arhitecţi activează încă din 2013 pe nişa amenajărilor pentru clienţii companii, când au decis să îşi înfiinţeze propria firmă. n prezent, PickTwo, studioul lor de design, a ajuns la venituri anuale de peste 100.000 de euro şi la proiecte mai ales pe nişa restaurantelor; în Capitală, de pildă, sunt responsabili de felul în care arată spaţii ca Stadio, Social 1, Skin Studio, Summer, Venchi etc. Au avut însă proiecte şi în Cluj-Napoca, Craiova şi Timişoara.

ncă de la început, cei doi arhitecţi-antreprenori şi-au propus să se axeze pe spaţiile publice, mai ales pe zona designului de interior pentru restaurante; în viitor însă îşi doresc să se extindă şi în sfera amenajărilor de magazine. Ideea dezvoltării businessului a pornit de la prietenia dintre cei doi tineri; se cunoşteau din facultate (au studiat amândoi la secţia de Arhitectură de Interior a Universităţii Ion Mincu), iar ulterior s-au angajat în cadrul aceluiaşi birou de arhitectură. La un moment dat, Radu Călin a primit o ofertă de amenajare a unui spaţiu şi l-a cooptat şi pe Sebastian Mîndroiu în proiect. ”Am văzut cum funcţionează lucrurile, ne-am înţeles şi ne-am decis pur şi simplu: am fost mulţumiţi de rezultate, ştiam domeniul destul de bine şi gândeam asemănător, astfel că am decis să facem firma, în 2013.“

De la început, şi-au dorit să se axeze pe clienţii companii. ”Ni s-a părut oportun să lucrăm cu brandurile, pentru că ele se reinventează la câţiva ani; consumatorul are nevoie întotdeauna de ceva nou. n schimb, zona amenajărilor de locuinţe ni s-a părut destul de limitată; am vrut să aducem astfel un aport de creativitate mai mare altor afaceri“, explică Radu Călin modul în care au hotărât să se concentreze pe nişa designului pentru restaurant. Radu Călin spune că şi-a identificat vocaţia încă din copilărie: când era elev în clasa a IV-a, iar părinţii săi se mutau, a descoperit câteva reviste de design interior care l-au determinat să se hotărască precoce că va urma arhitectura.

Pentru Sebastian Mîndroiu, descoperirea a venit mai târziu, în contextul în care voia să aleagă un domeniu care să îi placă, şi nu unul oportun la acel moment sau către care l-ar fi canalizat mediul. ”Prin clasa a XI-a, am făcut alegerea prin eliminare. Mi-am dat seama că nu vreau să urmez o carieră în zona economică spre care se orientau colegii mei în perioada respectivă şi cred că singurul lucru pe care îmi plăcea să îl fac în liceu era să desenez sau să schiţez, astfel că mi s-a părut interesant să fac arhitectură.“ Radu Călin spune că adaptarea de la lucrurile teoretice, învăţate în şcoală, la munca practică dintr-o companie de profil nu a fost uşoară: ”Este o treaptă destul de înaltă, cred că timpul şi-a spus cuvântul. Şi la facultate există presiunea timpului, dar nu atât de mare, acolo am simţit cu adevărat ce înseamnă să fii responsabil, să ai un deadline“.

A urmat experienţa lucrului practic, când s-au angajat într-o firmă de profil, la distanţă de aproximativ un an unul de celălalt. Pentru Radu Călin, primul proiect din postura de angajat a fost al unor litere volumetrice din clubul Fratelli; următorul, mai mare, un wine bar. Primele proiecte pentru Sebastian Mîndroiu s-au legat de nişa cafenelelor. ”Am descoperit partea practică a lucrurilor şi în momentul în care vezi cum se implementează acestea exact, înveţi mult mai repede decât teoretic, văzând nişte îmbinări sau detalii de mobilier, de pildă.“ Proiectul său de licenţă însă se leagă chiar de cel mai recent finalizat proiect al său, Nor Sky Casual Restaurant. Şi-a dorit să amenajeze un spaţiu din cadrul Skytower, cea mai înaltă clădire din Bucureşti (cu o înălţime de 136 de metri).

Primul pas după decizia lansării propriului business a fost alegerea numelui, care avea să traseze şi principiile după care se vor ghida în conducerea firmei. S-au gândit cum ar putea să rezolve o parte din problemele pe care le întâmpină  în munca de la birou şi, din experienţa pe care o aveau, una dintre acestea era că unii clienţi îşi doreau să facă totul şi foarte repede, cât se poate de ieftin şi, dacă se putea, la final să iasă perfect. Au făcut o cercetare asupra acestui aspect şi au înţeles că există un principiu care se aplică în mai multe domenii, dar şi în al lor: ”Triunghiul managementului de proiect spune că dacă ai trei atribute - ieftin, repede şi bine -, dacă trebuie să alegi două din trei, rezultatul va fi cu siguranţă opusul celui de al treilea, de unde şi denumirea studioului, PickTwo (alege două - n.red.)“, explică Sebastian Mîndroiu.

Cei doi tineri au încercat astfel să aducă o viziune pragmatică asupra domeniului în care activează. ”Putem să facem ceva ieftin şi repede, dar cu siguranţă nu va fi ceva spectaculos sau putem să facem ceva bine şi destul de scump, dar va dura mai mult timp. Orice combinaţie a celor două duce la opusul celui de al treilea. Cam asta a fost gândirea pe care ne-am bazat atunci când am făcut brandul.“ Ce aleg clienţii din România? Alegerea este versatilă, potrivit lui Mîndroiu, şi depinde de specificul brandului şi de clienţii lor ţintă: ”Dacă vrei un restaurant fine dining sau ceva poziţionat mai sus de media pieţei, este normal să acorzi mai mult timp şi să investeşti mai mult astfel încât să ai un rezultat spectaculos, iar acestea nu vor fi ieftine niciodată. Pe de altă parte, dacă vrei să faci ceva pentru mase şi să deschizi mai repede locul respectiv fiindcă vine vara şi ai o terasă care vrea să producă, spre exemplu, va fi ieftin şi repede, dar cu siguranţă nu va fi un rezultat spectaculos.“

Primul proiect amplu al PickTwo a fost amenajarea restaurantului Stadio din centrul Capitalei, care a venit în urma unor recomandări de la prieteni. Ulterior, numărul proiectelor a evoluat de la 10 anual la 20-25, tot în baza recomandărilor primite; dintre acestea, 4-5 sunt proiecte de anvergură mare. Dacă înfiinţarea unei afaceri în domeniu nu presupune mari cheltuieli, valoarea investiţiei ca timp a celor doi arhitecţi a cântărit cel mai mult: ”n principiu, ai nevoie de un birou şi de un computer unde să poţi să lucrezi, dar nu ai nevoie de alte elemente sau alte detalii, de pildă utilaje. n schimb, cred că ne-am dedicat ultimii patru ani acestui business, nu ştiu dacă pot să cuantific ce înseamnă asta în bani. Cu siguranţă timpul pe care l-am investit a fost foarte mult; ulterior ne-am dat seama că e foarte important să investeşti în resursa umană“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.