Împreună, mai puternici

Autor: Răzvan Botea Postat la 04 martie 2022 43 afişări

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a atins niveluri istorice în 2021, iar pentru 2022 perspectivele sunt bune. Pandemia nu a pus frână apetitului investitorilor de a achiziţiona noi businessuri, iar cifrele vorbesc de la sine: peste 4 miliarde de euro a fost totalul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii de peste 5 milioane de euro fiecare. Bani sunt, businessuri la vânzare sunt, iar antreprenorii români încep să domine piaţa.

 

Peste 50% din tranzacţiile monitorizate în 2021 sunt reprezentate de preluări ale unor jucători locali de către alţi jucători locali. Acesta este un nou indicator al faptului ca piaţa de M&A (Mergers and Acquisitions – n. red.) se îndreaptă către o zonă matură si jucătorii locali au un cuvânt de spus”, a spus Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară la Deloitte România, la prima conferinţă organizată de compania de consultanţă şi audit pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. O piaţă tânără încă, dar care merge spre maturizare, exprimă o nouă tendinţă: din ce în ce mai multe tranzacţii se finalizează înainte de a se plăti preţul integral, astfel încât preţul final al achiziţiei sau al fuziunii depinde în bună măsură de rezultatele viitoare ale companiilor.

Astfel, vânzătorul este mai angajat în a livra un business viabil, iar încrederea cumpărătorului creşte considerabil. „Am observat foarte multe tranzacţii în ultima perioadă în care o componentă importantă de preţ este plătită după closing şi depinde de performanţa ulterioară a businessului vândut. Aceasta arată o poziţionare diferită a cumpărătorului şi o dorinţă de a-l ţine implicat pe vânzător”, a spus Georgiana Singurel, partener la Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, una dintre  cele mai mari case de avocatură din România.

Deloitte România a organizat, cu sprijinul ecosistemului media al Ziarului Financiar, prima conferinţă a companiei în România pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Dezbaterea a prilejuit prezentarea studiului Deloitte privind piaţa M&A din România, în cadrul căruia au fost identificate 137 de tranzacţii M&A de peste 5 milioane de euro în 2021. La masa discuţiilor s-au alăturat investitori, bănci şi specialiştii Deloitte, care au radiografiat evoluţia şi tendinţele unei pieţe în plină ascensiune. Hrana pentru apetitul companiilor de a achiziţiona businessuri există: „Avem bănci disponibile să finanţeze achiziţii, produsele există pe piaţă, există expertiză. De partea investitorilor rămâne să îşi construiască planul de creştere şi să fie conştienţi că în partea din programul de creştere există şi elementul de finanţare bancară”, a spus Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal.

Reprezentanţii sistemului bancar de la dezbatere au confirmat la unison spusele avocatului: băncile sunt pregătite să finanţeze tranzacţiile. „Perspectivele pieţei M&A în România sunt la fel de bune în 2022 cum au fost în 2021. Un alt avantaj, pe lângă poziţia geografică, salariile atractive, lichiditatea pieţei, este creditul neguvernamental sau creşterea gradului de intermediere financiară. În 2021 trendul s-a inversat, ceea ce denotă interesul băncilor pentru finanţarea economiei”, a spus Laura Mihai, care conduce direcţia clienţi mari la CEC Bank. Care sunt cele mai atractive sectoare pentru investitori? Toate, cât timp businessul este solid. Cu toate acestea, sunt câteva sectoare care atrag atenţia. „Tindem să fim «oportunişti» din punctul de vedere al sectoarelor vizate, dar cu siguranţă sunt câteva sectoare importante: healthcare, retail şi consumer, zona de tehnologie”, a spus Harold Chatelus, managing director, The Rohatyn Group (TRG), fondul de investiţii care, recent, a făcut exit din businessurile MaxiPet şi Animax. Concluziile specialiştilor din piaţă, investitorilor şi băncilor au fost că efervescenţa pieţei M&A din 2021 va continua şi în 2022 şi cele mai importante două tendinţe sunt legate de finalizarea plăţii după închiderea tranzacţiei, dar şi creşterea ponderii tranzacţiilor în care sunt implicaţi antreprenorii români. „Cred că 2022 a început foarte bine pentru piaţa de M&A, cu tranzacţii în desfăşurare şi sper să vedem la finalul acestui an noi recorduri şi cât mai mulţi jucători locali care investesc în afara ţării. Piaţă există, finanţare există”, a mai spus Radu Dumitrescu.


Valoarea estimată a pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2021 a fost între 4 şi 4,4 miliarde de euro. Aici am inclus tranzacţii ale căror valori au fost transmise în spaţiul public, cât şi valori estimate de noi pentru tranzacţiile ale căror valori nu au fost exprimate în spaţiul public.

Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România




Am observat foarte multe tranzacţii în ultima perioadă în care o componentă importantă de preţ este plătită după closing şi depinde de performanţa ulterioară a businessului vândut. Aceasta arată o poziţionare diferită a cumpărătorului şi o dorinţă de a-l ţine implicat pe vânzător.

Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal




Avem bănci disponibile să finanţeze achiziţii, produsele există pe piaţă, există expertiză. De partea investitorilor rămâne să îşi construiască planul de creştere şi să fie conştienţi că în partea din programul de creştere există şi elementul de finanţare bancară.

Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Piaţa de fuziuni şi achiziţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.