Köszönöm, dar ajunge
Ungaria a starnit admiratia multor tari afectate de criza si indatorate deja la FMI, in momentul cand ministrul de finante Peter Oszko a anuntat, saptamana trecuta, ca tara lui nu mai are nevoie de ajutorul FMI.
"Nu mai avem nevoie de banii FMI si estimarea mea e ca din moment ce Ungaria merge pe acelasi drum bun de pana acum, nu vom mai avea nevoie de ajutor financiar", a declarat Oszko pentru Financial Times. Drumul bun inseamna capacitate de a reduce cheltuielile bugetare si capacitate de a atrage resurse financiare de pe pietele private, in loc de FMI, UE si Banca Mondiala, adica institutiile ce au oferit Ungariei o linie de credit de 20 de miliarde de euro in octombrie 2008, cand tara se confrunta cu o criza acuta de lichiditati. Dupa ce a folosit 14 miliarde de euro, ultima transa de credit, prevazuta pentru decembrie 2009, nu a mai fost trasa de guvernul ungar.
Economia tarii, estimata sa se fi contractat cu 6,7% anul trecut, are slabe sanse de crestere in 2010, de cel mult 0,6% in cazul cel mai bun. Peter Oszko a insistat insa ca din primavara anului trecut, cand guvernul condus de tehnocratul Gordon Bajnai a preluat fraiele, disciplina fiscala a fost reintrodusa, cu eforturi mari, dar cu succes - forintul, doborat de criza in toamna lui 2008, a castigat in valoare 15% fata de euro din martie 2009 incoace.
Mai departe, continuarea reformei sistemului de pensii si asistenta sociala a facut posibila limitarea deficitului bugetar, estimat la 3,9% din PIB in 2009. Pentru moment, analistii par sa se preocupe mai putin de starea economiei si mai mult de declaratiile politicienilor: partidul de opozitie Fidesz continua sa vorbeasca despre cum ar trebui sa fie gestionat bugetul si ca deficitul ar putea ajunge la 7% din PIB daca ar fi calculat corect.
Reprezentantul rezident al FMI, Irina Ivaschenko, a replicat, evident, ca Fondul nu va tolera indisciplina fiscala, mai ales acum, dupa ce obiectivul de deficit pentru 2010 - 3,8% din PIB - a fost convenit de guvern cu Fondul si considerat de catre expertii acestuia drept "realizabil". Cat priveste datoria, premierul Oszko a promis ca Ungaria isi va limita indatorarea externa in 2010 la 1,5 miliarde de euro, tinta fixata de Agentia de Administrare a Datoriilor (AKK) si necesara pentru achitarea debitelor ce vor ajunge la scadenta. "Vrem sa ne concentram pe emisiunea de titluri pentru piata interna, pentru ca nu dorim sa ne majoram datoria in valuta", a declarat premierul, citat de Portfolio.hu.
Pe scurt:
- BULGARIA
Vecinii se tin bine. Agentia de evaluare financiara Moody's a imbunatatit perspectiva de rating a Bulgariei, de la stabil la pozitiv - prima decizie pozitiva in privinta ratingului unei tari din UE din iulie 2008 incoace. "Finantele publice s-au dovedit relativ rezistente pe parcursul crizei din 2008-2009. In ciuda unei recesiuni adanci, Bulgaria are un deficit bugetar foarte redus, raportat la standardele globale din 2009 si 2010, iar datoria publica este mica si stabila", a declarat Kenneth Orchard, vicepresedinte al Moody's si senior credit officer in departamentul de analiza a riscului suveran. O imbunatatire a ratingului propriu-zis actual (Baa2) depinde insa de capacitatea tarii de a relua cresterea economica si a rezista impactului socurilor regionale, inclusiv problemelor curente din Grecia.
- UNGARIA
La ce e bun frigul. Producatorul de electrocasnice Electrolux a angajat 5,2 milioane de euro pentru dezvoltarea in acest an a unor noi produse la fabrica din Nyregyhaza din estul Ungariei. Oficialii firmei, citati de MTI, au declarat ca, desi vanzarile de produse albe au scazut in Europa de Vest, compania a reusit totusi sa-si mentina numarul de angajati, iar acum productia incepe sa se intoarca la nivelurile din 2008. Electrolux are 4.000 de angajati in Ungaria, tara care a devenit pentru companie cea mai mare baza de productie de frigidere si congelatoare din Europa. Fabrica din Nyregyhaza a fost infiintata acum cinci ani, cu o investitie de 85 de milioane de euro, si livreaza 580 de modele distincte de aparate de refrigerare. Pentru anul in curs este estimata o productie de 700.000 de unitati.
- UCRAINA
Directia de zbor. Uzina Aviant din Kiev a lansat la 30 decembrie productia de serie a avionului An-148 de pasageri pentru transportul regional, scrie Kyiv Post. Modelul An-148 are o capacitate de 68-85 de pasageri si este proiectat de biroul de la Kiev al companiei Antonov. La ceremonia de lansare de la Aviant a fost prezent premierul Iulia Timosenko, care a vorbit despre diversificarea economiei ucrainene, de la exporturile de materii prime la productia de varf. In mandatul lui Timosenko, aceasta diversificare a imbracat inclusiv forma reluarii cooperarii cu Rusia pentru productia si vanzarea de avioane. Anul trecut, Ucraina a avut contracte de export si de intretinere pentru avioane in valoare de sute de milioane de dolari din partea tarilor in curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est, noteaza Kyiv Post.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro