Povestea lui Arthur Andersen, din a cărui companie, fondată în urmă cu peste un secol, s-a născut gigantul Accenture

Autor: Andra Stroe Postat la 17 octombrie 2021 324 afişări

Povestea lui Arthur Andersen, din a cărui companie, fondată în urmă cu peste un secol, s-a născut gigantul Accenture

Cu o ambiţie de fier, Arthur Andersen a trecut peste toate greutăţile întâmpinate încă din adolescenţă şi a construit o companie aflată, cândva, în topul celor mai mari firme din lume, în industria sa. Rezultatul îl putem vedea şi astăzi, Accenture, compania născută din businessul fondat de Andersen, fiind o afacere cu venituri de aproape 45 de miliarde de dolari.

Arthur Edward Andersen s-a născut pe 30 mai 1885 în Plano, Illinois, în familia lui Johan Wilhelm şi a Mariei Kathinka Andersen, care imigraseră cu patru ani înainte din Norvegia în Statele Unite.

La vârsta de 16 ani, tânărul Andersen a fost nevoit să înveţe să îşi poarte singur de grijă, după ce părinţii săi au murit. În timpul zilei lucra full time ca livrator, iar seara mergea la cursuri. După un timp, a devenit fascinat de activitatea contabililor publici independenţi. În 1908 a absolvit Kellogg School din cadrul Northwestern University, cu o diplomă de licenţă în business, devenind totodată şi cel mai tânăr contabil public independent din stat.

În 1913 a cumpărat, alături de Clarence DeLany, The Audit Company of Illinois, pentru a forma Andersen, DeLany & Co., care a devenit Arthur Andersen & Co. în 1918.

Fondatorul a lucrat, de-a lungul timpului, şi ca lector (între anii 1909 şi 1912), profesor asistent (1912-1915) şi profesor (1915-1922) la Northwestern University, dar şi ca şef al departamentului de contabilitate.

Andersen a fost, de asemenea, trezorier al Asociaţiei Istorice Norvegiano-Americane (1936-1942) şi director al State Bank & Trust Co. (Evanston, Illinois).

Antreprenorul a murit pe 10 ianuarie 1947, iar la data morţii sale compania pe care o fondase devenise una dintre cele mai mari firme de contabilitate din lume.

Leonard Spacek a fost cel care a preluat conducerea businessului. În 1953, Andersen a fost inclus în Accounting Hall of Fame.

Între anii 1970 şi 1980, divizia de consultanţă a firmei a devenit din ce în ce mai importantă, crescând cu o rată mult mai accelerată decât divizia de contabilitate, audit şi fiscalitate. Această creştere disproporţionată şi convingerea partenerilor din divizia de consultanţă că nu primesc o parte echitabilă din profiturile firmei au creat neînţelegeri tot mai aprinse între cele două divizii.

În 1989, Arthur Andersen şi Andersen Consulting au devenit unităţi separate ale Andersen Worldwide Société Coopérative. Cele două afaceri au parcurs cea mai mare parte a anilor ’90 într-o dispută amară. În august 2000, Andersen Consulting a devenit firmă independentă şi, sub interdicţia de a mai folosi numele Andersen, a început să opereze ca Accenture.

Doi ani mai târziu, Arthur Andersen, care îşi schimbase numele în Andersen, a fost implicată în scandalul Enron (fiind acuzată că a distrus rezultatele auditului). Repercursiunile răsfrânte în reputaţia businessului au distrus compania, majoritatea firmelor din SUA prin care funcţiona fiind vândute către KPMG, Deloitte & Touche, Ernst & Young şi Grant Thornton LLP. Lista „The Big Five”, din care Andersen făcuse parte, a rămas cunoscută ca „The Big Four”, incluzând doar PwC, Deloitte, EY şi KPMG.

În 2005, deşi a primit avizul de a relua operaţiunile, compania era deja, potrivit CNN, „aproape defunctă”, cu un număr de 200 de angajaţi, de la 28.000, cu trei ani înainte. A continuat să opereze însă sub numele de Andersen Tax.

Astăzi, Accenture este un business cu venituri de peste 44 de miliarde de dolari. În piaţa locală, compania a înregistrat, în 2020, o cifră de afaceri netă de 497,6 de milioane de lei, potrivit datelor publice disponibile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.