Trebuie sa ne temem pentru ce va fi in 2011? Analistii JP Morgan cred ca da
Analistii bancii americane JP Morgan Chase au modificat estimarea de crestere economica pentru Romania in 2011, de la 4% la 2,8%, ceea ce ar insemna, raportat la previziunile pentru celelalte tari, ca Romania ar urma sa aiba la anul cea mai redusa crestere din Europa de Est.
Pentru anul acesta, banca isi pastreaza deocamdata estimarea optimista privind o crestere economica de 1%.
Explicatia analistilor este ca din cauza cererii interne scazute in Europa Centrala de Est (cu exceptia Poloniei), redresarea depinde in masura decisiva de ceea ce se intampla in principalele piete din zona euro si deci va fi influentata direct de evolutiile de acolo. Cel mai bine sunt pozitionate Polonia, cu o piata interna solida si mai putin dependenta de exporturi, si Cehia; pentru ambele tari sunt previzibile in 2011 masuri de austeritate mai putin pronuntate decat in restul Europei, deci cu risc mai redus de a afecta cresterea economica.
La polul opus, conform JP Morgan, sunt Romania si Ungaria, care vor fi lovite mai mult de conjunctura (o redresare care va pierde suflu in zona euro si masuri de austeritate mai intense). Pentru Romania si Ungaria, in plus, banca americana nu mai intrevede posibilitatea unor reduceri ale dobanzilor, avand in vedere nevoia de a proteja monedele nationale de presiunile in directia deprecierii, nevoie evidenta din moment ce ambele tari au o proportie mare de credite in valuta.
Raportul de saptamana trecuta al JP Morgan estimeaza pentru Bulgaria o scadere a PIB de 0,5%, urmata de o crestere de 4% la anul (comparativ cu estimarea din luna mai - 1,5% in 2010 si 4,5% in 2011). Pentru Ungaria, prognoza este de 0,8%, respectiv 3% (in mai, banca estimase 4% in 2011), pentru Cehia de 2%, respectiv 3,2% (revizuit de la 4%), iar pentru Polonia are in vedere o crestere de 3,2% anul acesta si de 3,7% (revizuit de la 4,2%) in 2011.
In ce priveste perspectiva zonei euro, JP Morgan considera ca in trimestrele II si III se face simtita o revenire ciclica, asociata cu reinnoirea stocurilor, cu ultimele efecte ale pachetelor de stimulare economica si fiscala aplicate de guverne si cu influenta deprecierii euro. Acesti factori vor face ca zona euro sa reuseasca o crestere a PIB de 3% in trimestrul II si de 2% in trimestrul III, insa influenta lor va pali spre sfarsitul anului, astfel incat cresterea va incetini la 1%, ritm care se va pastra si in primele doua trimestre din 2011.
In schimb, contra tendintei de crestere actioneaza criza datoriilor suverane, care din toamna se va face din nou simtita pe pietele financiare si pe piata bancara, iar incepand din 2011, politica fiscala va deveni restrictiva in toata zona euro, ceea ce va frana cresterea. Totusi, sustin analistii bancii, din a doua parte a lui 2011 este de asteptat ca revenirea ciclica sa se reia, pe masura ce o parte din tensiunile asociate cu criza datoriilor suverane vor disparea.
Redresarea va ramane insa foarte asimetrica intre nordul si sudul zonei euro: in Germania, PIB va creste in medie cu 2,1% pana la jumatatea anului viitor; in schimb, pentru Grecia si Portugalia este de anticipat o "recesiune adanca", pentru Spania o "recesiune moderata", iar pentru Italia stagnare. JP Morgan prevede pentru zona euro o crestere de 1,3% anul acesta si de 1,4% la anul.
In privinta inflatiei in Romania, JP Morgan considera ca rata anuala a acesteia va ajunge la sfarsitul trimestrului al doilea la 4,4% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut (cifra inferioara fata de 4,6% in estimarea din 14 mai), respectiv la 4,7% la sfarsitul lui decembrie si 4,5% la sfarsitul lui iunie 2011. Tinta de inflatie asumata de BNR este de 3,7% pentru 2010, ceea ce inseamna ca orice inflatie intre 4,7% si 5,7% s-ar situa in limitele tintite de banca centrala.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro