Cum a ajuns Fondul Proprietatea să se tranzacţioneze la Bursă la un discount de 55% faţă de active? În urmă cu 2-3 ani avea chiar premium, adică evaluarea era peste active, dar acum sunt la jumătate. Ce spun analiştii şi care este obiectivul de performanţă al administratorului

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici Postat la 11 noiembrie 2024 113 afişări

Cum a ajuns Fondul Proprietatea să se tranzacţioneze la Bursă la un discount de 55% faţă de active? În urmă cu 2-3 ani avea chiar premium, adică evaluarea era peste active, dar acum sunt la jumătate. Ce spun analiştii şi care este obiectivul de performanţă al administratorului

O situaţie interesantă la Bursa de Valori Bucureşti a început să fie din ce în ce mai discutată în cercurile de investitori în ultima perioadă în contextul vânzărilor accelerate de acţiuni Fondul Proprietatea din partea fondurilor de pensii: capitalizarea Fondului a ajuns la jumătate faţă de activele din portofoliu, o situaţie ultima oară întâlnită la listarea din 2011.

Adică acţiunile Fondului – în prezent la 0,3 lei şi în scădere abruptă faţă de începutul anului – se tranzacţionează la un discount de 55% faţă de valoarea unitară a activului net de 0,66 lei pe acţiune. Cu alte cuvinte, piaţa evaluează Fondul la jumătate faţă de averea acestuia, fiind în linie şi cu alte societăţi de investiţii financiare (faimoasele foste SIF-uri), însă pentru un emitent care în urmă cu 2-3 ani avea premium, adică averea lui era peste capitalizare. De ce? Ce s-a schimbat pentru Fond?

Un factor important, spun analiştii, este dat de vânzările accelerate ale fondurilor de pensii private Pilon II care şi-au redus deţinerea de la aproximativ 30% în urmă cu un an la mai puţin de 5% în prezent. Cumpărători au fost investitorii de retail care au ajuns la o deţinere de 45% din Fond. Doar că ajustarea portofoliilor de pensii private a făcut ca acţiunile FP să fie penalizat de piaţă, mulţi interpretând această mişcare ca pe una negativă.

„Presiunea la vânzare din ultimele luni s-a transpus într-un discount tot mai mare faţă de valoarea activului net, preţul din piaţă fiind acum sub jumătatea din valoarea activelor. Presiunea pare să vină din partea fondurilor de investiţii care îşi lichidează poziţiile, având în vedere că după listarea Hidroelectrica, o nouă listare din portofoliu e văzută ca un proces anevoios”, spune Radu Cojoc, broker la Goldring, pentru ZF.

Acţiunile FP afişează cea mai slabă dinamică din structura indicelui de referinţă BET de anul acesta, respectiv o scădere de 42%, care a dus capitalizarea societăţii la 1,1 miliarde de lei, de la 2,9 miliarde la finele anului trecut. În ultima lună, titlurile FP au pierdut 13%, arată datele bvb.ro.

„Putem folosi ca exemplu listarea Salrom care se anunţa pentru anul acesta, dar nu s-a mai concretizat, sau opoziţia statului în derularea ofertelor publice de cumpărare. Pe cealaltă parte, pare că discount-ul tot mai mare îi face pe investitori să urmărească de aproape situaţia şi să analizeze atent deţinerile din portofoliu şi disponibilităţile Fondului”, continuă brokerul.

Conform declaraţiei de politică investiţională a Fondului, există două obiective de performanţă pe care administratorul unic al FP îşi propune să le atingă. Obiectivul VAN se referă la o valoare a activului net ajustată pe acţiune în ultima zi a perioadei de raportare mai mare decât VAN pe acţiune raportată la sfârşitul perioadei de raportare anterioare. Obiectivul de discount este de a avea un discount între preţul de închidere al acţiunii Fondului pe piaţa principală a Bursei şi cea mai recent publicată VAN pe acţiune egal cu sau mai mic de 15%, în cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare din perioada de raportare.

La 30 iunie 2024, valoarea unitară a activului net (VUAN) al Fondului era de  0,6622 lei, faţă de 2,5701 lei în data de 31 decembrie 2022, conform raportului semestrial al companiei. În aceeaşi notă, activele totale au scăzut de la 14,6 miliarde de lei la 2,3 miliarde pe fondul vânzării participaţiei la Hidroelectrica (H2O), încheiată cu cea mai mare listare din Europa de anul trecut, în valoare de circa 2 miliarde de euro.

Majoritatea deţinerilor din portofoliul FP sunt companii nelistate controlate de statul român. Cea mai mare participaţie este cea la Aeroporturi Bucureşti (40% din VAN), societate urmată de Administraţia Porturilor Maritime (15,1%), Societatea Naţională a Sării (13,8%) şi Alro Slatina (4,9%).

Fondul a încheiat prima jumătate din an cu un profit net de 213 milioane de lei la nivel de grup, faţă de pierderi de 680 de milioane în S1/2023. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 69% an/an la 18,9 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.