ALEGERI PREZIDENŢIALE. Precizări de la MAI despre contravenţiile şi infracţiunile din ziua votului

Postat la 16 noiembrie 2014 68 afişări

Peste 58.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi angajaţi de la alte structuri operative au fost mobilizaţi pentru asigurarea desfăşurării procesului de votare în condiţii de deplină legalitate, a informat duminică Ministerul Afacerilor Interne.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Precizări de la MAI despre contravenţiile şi infracţiunile din ziua votului

13.300 de angajaţi ai MAI au misiunea de a asigura măsurile de ordine publică, iar 4.700 de specialişti au fost mobilizaţi pentru a verifica şi soluţiona sesizările privind posibile incidente electorale.

34.200 de poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră şi jandarmi asigură paza şi protecţia secţiilor de votare din întreaga ţară. Pentru gestionarea oricărei situaţii care ar putea apărea pe parcursul procesului de votare, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni.

Până la ora 11, au fost înregistrate pe plan naţional 6 sesizări privind incidente legate de procesul electoral, a precizat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

A fost întocmit un dosar penal în judeţul Bacău pentru un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot în cabina de votare, ceea ce reprezintă violare a confidenţialităţii votului, conform art. 389 Cod Penal. Un alt dosar penal a fost întocmit în judeţul Gorj pentru un bărbat care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea unei secţii de votare. De asemenea, în judeţul Călăraşi a fost aplicată o amendă de 1.500 de lei unei persoane care a continuat propaganda electorală în ziua votului. În judeţul Bistriţa este investigată o sesizare privind faptul că mai mulţi localnici ai satului Rusu Bârgăului au găsit dimineaţa la porţile caselor pungi cu alimente.

Pentru menţinerea ordinii, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare au la dispoziţie efectivele asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei.

De asemenea, în conformitate cu Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, continuarea propagandei electorale în ziua votului, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare.

Potrivit Codului Penal, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani persoanele care votează fără a avea acest drept, votează de două sau de mai multe ori, introduc în urnă mai multe buletine de vot ori folosesc un buletin de vot fals sau un act de identitate fals.

Aceeaşi pedeapsă se aplică cetăţenilor care împiedică, prin orice mijloace, liberul exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, precum şi persoanelor care oferă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Şi tentativa la aceste infracţiuni se pedepseşte.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/alegeri-prezidentiale-precizari-de-la-mai-despre-contraventiile-si-infractiunile-din-ziua-votului-13566557
13566557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.