Barack Obama vine în Europa pentru două summituri şi o întâlnire cu papa Francisc

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 21 ianuarie 2014 39 afişări

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este aşteptat la sfârşitul lunii martie în Europa, urmând să participe la două summituri - unul privind dosarul nuclear, iar celălalt cu liderii instituţiiilor europene, şi o întâlnire cu papa Francisc, a anunţat luni Casa Albă.

Preşedintele Obama va participa la summitul şefilor de state privind dosarul nuclear, organizat în Olanda la 24 şi 25 martie, iar ulterior se va deplasa la Bruxelles pentru summitul UE-Rusia, urmând ca, la 27 ianuarie, să fie primit la Roma de papa Francisc.

La Bruxelles, preşedintele Obama se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Romşuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aceasta este prima vizită a lui Obama la instituţiile europene.

Preşedintele american se va întâîlni, de asemenea, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi cu reprezentanţi ai Guvernului belgian.

El va fi primit la Vatican la 27 martie de papa Francisc, cu care intenţionează să discute despre "angajamentul comun în combaterea sărăciei şi a creşterii inegalităţilor", probleme care vor domina şi discursul privind starea Uniunii pe care Obama îl va rosti la 28 ianuarie în Congres.

De asemenea, preşedintele Obama se va întâlni la Roma cu premierul italian Enrico Letta.

Summitul UE-Rusia va reprezenta o ocazie pentru Barack Obama de a răspunde aşteptărilor Uniunii Europene, cu scopul de a restabili încrederea dintre Bruxelles şi Washington, afectată de dezvăluirile privind amploarea programelor de spionaj ale Statelor Unite.

Preşedintele american a anunţat săptămâna trecută că a decis să limiteze puterile Agenţiei americane Securitate Naţională (NSA), reformând procedura de colectare a datelor telefonice şi renunţând la spionarea liderilor statelor aliate.

Comisia Europeană a calificat aceste angajamente drept un "un pas în direcţia cea bună" şi a cerut să fie urmate acţiuni concrete.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, s-a declarat "încurajată de faptul că cetăţenii care nu sunt americani vor putea beneficia de protecţie împotriva spionajului, însă aştept să văd concretizarea acestor angajamente cu legi".

"Vrem o protecţie a datelor", a insistat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Amploarea programlui american de spionaj dezvăluit de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, a afectat grav relaţiile dintre Washington şi câţiva dintre aliaţii săi europeni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/barack-obama-vine-in-europa-pentru-doua-summituri-si-o-intalnire-cu-papa-francisc-11938992
11938992
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.