Bătălia pentru fotoliile lui Kovesi şi Morar a intrat într-o nouă fază
Ministrul Mona Pivniceru a ţinut ca nominalizările Ministerului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA să aibă la bază, în premieră, o selecţie făcută de o comisie de recomandare formată din trei procurori de la PICCJ şi DNA şi un psiholog, comisie care i-a triat pe cei 12 candidaţi, spre a satisface cerinţele de obiectivitate exprimate de oficialii CE şi de ambasadorul SUA.
Dintre cei 4 procurori recomandaţi (câte doi pentru fiecare funcţie), Pivniceru i-a ales în această săptămână pe Tiberiu Niţu, fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la PICCJ, respectiv pe Ioan Irimie de la DNA Cluj. Justificarea ei a fost că "atâta a avut pe masă" - cu alte cuvinte, alte propuneri mai bune au lipsit, inclusiv fiindcă o serie de procurori (între care şi Daniel Morar, şeful în exerciţiu al DNA) au refuzat să intre în cursă, pe motiv că selecţia s-ar face pe bază de ordine de la USL. Intenţia Monei Pivniceru a fost însă, dimpotrivă, să desemneze nişte candidaţi cât mai puţin susceptibili de criticile PDL, având în vedere că Tiberiu Niţu a fost adjunct al Laurei Kovesi timp de trei ani la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, iar Ioan Irimie a activat la DNA Cluj, aceeaşi pepinieră care l-a dat şi pe Daniel Morar.
Niţu şi Irimie trebuie să primească acum avizul CSM, care a anunţat că îi va intervieva la 22 noiembrie, înainte ca numirea lor să fie supusă aprobării preşedintelui Traian Băsescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro