Boala de care suferă peste 800.000 de români, ignorată de sistemul asigurărilor
O problemă identificată de obicei de aparţinători, sforăitul – sau apneea de somn – nu e doar un fenomen deranjant pentru ceilalţi, spun specialiştii, ci un pericol la adresa sănătăţii. În afară de zgomotul produs în timpul somnului, cei care suferă de apnee au dificultăţi în oxigenarea organismului. Practic, la un moment dat, aparţinătorii observă că persoana care sforăie nu respiră, iar în acest timp pot să apară probleme în oxigenarea sângelui.
Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO) – o boală a somnului frecventă, tratată şi în România din 1997, de la înfiinţarea primului laborator de somnologie, de către medicul Florin Mihălţan – este practic ignorată de sistemul asigurărilor de sănătate, deşi afectează peste 800.000 de oameni.
„Adeseori, aparţinătorii sesizează şi lipsa respiraţiei, uneori secunde, alteori zeci de secunde, pe durata somnului. Atunci aparţinătorii se sperie, povestesc pacienţilor şi aşa ajung de obicei la medic. Aceste momente sunt deosebit de periculoase şi pot duce chiar la moartea subită în somn. Practic oxigenul nu mai ajunge la inimă, la creier şi poate duce la infarct miocardic, infarct cerebral sau accidente vasculare”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei directorul Spitalului de Pneumofiziologie din Satu Mare, Sergiu Ioan.
Nu doar formele severe de apnee sunt periculoase. Pacienţii care suferă de apnee, chiar dacă au un program de somn de 8 ore, nu se odihnesc suficient, spun specialiştii. Atunci când pacientul încetează să mai respire, chiar dacă este vorba de doar câteva secunde, momentul reluării oxigenării coincide cu o mică trezire şi, astfel, nu mai este respectat ciclul de somn profund. Adesea, pacienţii au dificultăţi în a rămâne treji pe parcursul zilei, aţipesc în faţa televizorului, în timp ce citesc sau mai grav, atunci când se află la volan.
„A fost chiar o directivă europeană care vorbea chiar despre acest lucru. Ea prevede testare obligatorie pentru şoferii profesionişti. Cei care au probleme cu somnul nocturn acuză nu doar somnolenţă, ci şi lipsa de atenţie, acestea pe lângă problemele subiective ridicate de aparţinători”, a precizat doctorul Sergiu Ioan.
Cititi mai multe pe www.voceatransilvaniei.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro