Bugetul MAE a primit aviz favorabil în comisiile de politică externă, un singur amendament a trecut. Aurescu: Până la prima rectificare, ministerul îşi face datoria
Bugetul MAE, mai mic cu 11,4% faţă de 2014, a primit aviz favorabil, marţi, în comisiile reunite de politică externă, parlamentarii aprobând un singur amendament din cele 41 depuse, cel referitor la suplimentarea de fonduri pentru participarea la Expoziţia Mondială de la Milano.
Bugetul Ministerului de Externe a fost adoptat, marţi, în comisiile reunite de politică externă cu majoritate de voturi.
Bugetul total al Ministerului Afacerilor Externe pe 2015 este de 681,5 milioane lei, adică 0,096% din PIB, mai mic cu 11,4% faţă de bugetul total din 2014.
Totodată, bugetul de stat al MAE prevăzut pentru anul 2015 este de 629,4 milioane de lei, mai mic cu 11,5% faţă de bugetul anului 2014.
”Bugetul total al MAE se compune, pe lângă suma aferentă bugetului de stat, şi din rambursări din partea UE, pe fonduri externe nerambursabile – 19,2 milioane de lei, la care se adaugă venituri proprii preconizate de 32,9 milioane lei. Influenţa în minus a fost determinată de reducerea limitelor de cheltuieli la toate tipurile de cheltuieli, cu excepţia cofinanţării pentru fonduri externe nerambursabile, unde se înregistrează o creştere de 200,3% ”, a declarat în comisii ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Acesta a precizat că MAE a cerut mai mult decât suma primită. ”Totuşi, înţelegând priorităţile bugetare stabilite la nivel guvernamental pentru perioada imediat următoare, am discutat cu colegii din departamentele de specialitate pentru a lua măsurile necesare pentru a funcţiona cel puţin până la prima rectificare bugetară în bugetul stabilit, cu o excepţie, şi anume asigurarea fondurilor necesare pentru organizarea şi participarea României la Expoziţia Mondială de la Milano din 2015, care presupune pentru MAE o serie de acţiuni şi proiecte suplimentare care trebuie realizate în 2015, eforturi bugetare în sumă de 15,6 milioane de lei”, a precizat Aurescu.
El a explicat că, momentan, s-au identificat pentru Milano 2015 soluţii de finanţare în valoare de 5,6 milioane de lei de la bunuri şi servicii, precizând că mai rămân de acoperit fonduri de aproximativ 10 milioane de lei, care ar putea fi luate din cofinanţarea din fonduri externe nerambursabile.
În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, ministrul a spus că ”în acest moment acoperă primele 10 luni şi jumătate din anul 2015” şi ar mai fi nevoie de o diferenţă de 36,5 milioane de lei.
Aurescu a afirmat că această sumă ar acoperi acele sporuri pentru diplomaţii şi personalul din zone de instabilitate şi conflict, precum Ucraina, Libia, Egipt, Israel, Siria sau Afganistan, precum şi creşterea unor cheltuieli cu diurna pentru trimiterea de personal specializat în activităţi de securitate în aceste zone de conflict.
De asemenea, el a spus că ar mai fi necesari bani pentru cheltuielile cu chiriile şi utilităţile pentru imobilele închiriate de misiunile diplomatice, precum şi pentru cele 580 de autovehicule din ţară şi străinătate, dintre care 392 sunt deja cu norma de durată îndeplinită.
”Dacă nu putem achiziţiona noi autoturisme cresc cheltuielile de întreţinere pentru aceste autoturisme cu 23,58%. După cum ştiţi, Ordonanţa nr. 34/2009 nu permite instituţiilor publice să achiziţioneze autoturisme”, a spus Aurescu.
Totodată, Aurescu a precizat că pe agenda MAE există proiecte legate de deschiderea unor misiuni diplomatice şi consulare noi, precum Consulatul de la Solotvino, rezultat al Acordului de mic trafic cu Ucraina, şi Ambasada din Estonia, pentru care nu sunt bani, deşi s-a decis recent deschiderea ei.
El a mai spus că i-a rugat pe colegii din MAE ”pe baza propunerilor care vin din partea comunităţii româneşti, pe baza propunerilor care vin din partea misiunilor diplomatice ale României” să facă o situaţie centralizată a tuturor nevoilor de deschidere de noi oficii consulare. Totodată, Aurescu a afirmat că există proiecte de mai multă vreme pentru oficii consulare la Cagliari, Bari, Manchester şi Miami.
MAE mai are nevoie de bani şi pentru poliţele de asigurare medicale de bază din afara UE.
”În acest moment, personalul diplomatic, consular şi în general personalul MAE care se află la post în afara spaţiului UE nu e acoperit de asigurări medicale, ceea ce reprezintă un factor de descurajare pentru plecarea la post în misiuni în afara spaţiului UE. Pentru acest tip de cheltuială estimarea este de aproximativ 4 milioane de lei anual. În acest moment, aceste cheltuieli nu sunt acoperite de bugetul pe care-l avem alocat”, a declarat Bogdan Aurescu.
Referitor la cheltuielile de capital, Aurescu a spus că acestea ar trebui suplimentate, ”mai ales în ceea ce priveşte realizarea studiului de fezabilitate şi întocmirea proiectului în vederea construirii noului sediu al MAE”, estimarea fiind de 6,8 milioane de lei.
Din cele 41 de amendamente, a fost aprobat unul singur, în condiţiile în care parlamentarii care depuseseră restul amendamentelor nu au fost prezenţi pentru susţinerea punctului de vedere.
Amendamentul aprobat se referă la alocarea a 10 milioane lei pentru Expoziţia Mondială Milano 2015, care se va desfăşura în perioada 1 mai-31 octombrie şi care are ca temă "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă", "Hrănirea planetei, energie pentru viaţă".
Acesta ar urma să fie finanţat din fonduri externe nerambursabile, deşi reprezentanta Ministerului Finanţelor a explicat că acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic.
Aurescu: Până la prima rectificare MAE îşi face datoria, nu se pune problema unei disfuncţionalităţi
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marţi, la audierile în comisiile parlamentare pe tema bugetului, că până la prima rectificare bugetară MAE îşi va face datoria şi că nu se pune problema unei disfuncţionalităţi a activităţii ministerului în ceea ce priveşte funcţionarea curentă.
„Eu nu cred că vă veţi descurca cu acest buget sau vă veţi descurca foarte greu şi veţi aştepta rectificarea bugetară. Mi se pare un buget foarte mic faţă de 2014. Ar trebui sprijinit mai mult acest minister. (...) Să vedem care au fost motivele pentru care s-a redus bugetul MAE”, a declarat, la audierile pentru bugetul Ministerului de Externe, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely.
La rândul său, fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a precizat bugetul alocat MAE a fost „inferior necesităţii”.
„Cu toţii am fost la putere sau în opoziţie şi ştim că Guvernul îşi face anumite priorităţi. Bugetul alocat MAE a fost inferior necesităţii. (...) Dacă ar fi după mine, eu aş dubla bugetul MAE şi tot nu cred că ar fi suficient. (...) Sunt convins că proiectul de buget va fi adoptat, în linii mari, aşa cum este, dar poate la nivelul comisiilor putem să identificăm care sunt priorităţile MAE la următoarele rectificări, astfel încât ministerul să semnaleze din timp”, a spus Corlăţean.
Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că „până la prima rectificare MAE îşi va face datoria”.
„Nu se pune problema unei disfuncţionalităţi a activităţii MAE în ceea ce priveşte funcţionarea curentă. Dar bugetele MAE au avut un trend descrescător. Pentru viitor, apreciez că se impune o reconsiderare a acestei priorităţi – politica externă”, a afirmat el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro