Bursă. CNAPM Constanţa, la care Fondul Proprietatea are o deţinere de 20%, estimează un impact de 132 mil. lei din „taxa pe stâlp” în 2025
Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” (CNAPM), autoritate portuară pentru porturile maritime româneşti din Constanţa, Midia şi Mangalia, estimează un impact de 131,7 mil. lei al taxei pe stâlp în 2024, rezultat prin aplicarea unei cote de 1% la valoarea de inventar a construcţiilor, din care 7,83 mil. lei impozit aferent construcţiilor din proprietatea privată şi 123,85 mil. lei impozit aferent construcţiilor din domeniul public al statului primite în concesiune de companie.
„Pentru construcţiile din domeniul public al statului, cuantumul impozitului pe construcţii (de 123.848.000 Lei) reprezintă 46,39% din totalul veniturilor realizate de companie în anul 2024 prin exploatarea bunurilor publice primite în concesiune şi administrare. CNAPM Constanta plăteşte deja o redevenţă de 3% din veniturile obţinute din exploatarea bunurilor aflate în proprietate publică (în 2024 valoarea acesteia a fost de 8.010.000 Lei)”, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.
Fondul Proprietatea (FP) deţine 20% din capitalul social al CNAPM Constanţa, participaţie evaluată la 371,7 mil. lei şi având o pondere de 16,52% în valoarea activului net total al Fondului la 15 ianuarie 2025. Franklin Templeton, administratorul FP, a primit şi o informare cu privire la convocarea acţionarilor CNAPM în data de 25 februarie având ca punct principal pe agendă „Informare privind impactul impozitului pe construcţii asupra bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2025”.
Administratorul anunţă că situaţiile financiare ale CNAPM pentru anul 2024 şi BVC-ul pentru 2025 nu au fost finalizate şi aprobate de acţionari până la acest moment şi că va evalua toate opţiunile în vederea protejării intereselor Fondului şi ale acţionarilor săi şi va lua măsuri în conformitate cu acestea.
„Franklin Templeton va analiza împreună cu furnizorul extern de serviciu de evaluare impactul potenţial al tuturor informaţiilor primite de la CNAPM Constanţa corelat cu toate datele relevante privind evaluarea companiei şi va discuta rezultatul cu auditorul financiar al Fondului. Rezultatele vor fi incluse în situaţiile financiare auditate la 31 decembrie 2024 ale Fondului şi rapoartele ulterioare privind valoarea activului net (VAN) care urmează să fie publicate”, se mai arată în raport.
Impozitul pe construcţii, supranumit „taxa pe stâlp”, de 1% asupra valorii construcţiilor existente în partimoniu, a fost reintrodusă de guvernul Ciolacu 2 prin ordonanţa trenuleţ. Aceasta a mai fost introdusă de guvernul Ponta în 2014 şi eliminată de Dragnea în 2017, fiind un cuantum de 1,5% din valoarea construcţiilor. Potrivit estimărilor Swiss Capital, impozitul de 1% ar urma să aibă un impact de aproximativ 665 mil. lei în 2025 pentru marile companii listate la BVB.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro