Cancelarul Germaniei sugerează introducerea de scheme de pensionare anticipată pentru combaterea şomajului
Cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politician din Europa, a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să finanţeze programe de pensionare anticipată pentru a combate şomajul foarte ridicat din rândul tinerilor, de până la 60% în unele state precum Grecia şi Spania.
Cancelarul german Angela Merkel, cel mai puternic politician din Europa, a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să finanţeze programe de pensionare anticipată pentru a combate şomajul foarte ridicat din rândul tinerilor, de până la 60% în unele state precum Grecia şi Spania. Sugestia contrastează cu tendinţa guvernelor din UE de a majora vârsta de pensionare pentru a reduce presiunile care apasă de bugete.
„Nu ar fi mai bine ca Europa să facă ceea ce am făcut în Germania, adică programe de pensionare anticipată timp de câţiva ani?“, se întreabă Merkel, citată de agenţia Thomson Reuters.
O „generaţie pierdută“ de peste 14 milioane de tineri fără ocupaţie costă statele UE 153 de miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,2% din Produsul Intern Brut al Uniunii, potrivit unui studiu al Eurofound, agenţia de cercetare a UE, publicat în tomana anului trecut. Costurile reprezintă producţia pierdută şi ajutoarele de şomaj.
Studiul arată că dintre cei cu vârste de 15-19 ani care nu sunt elevi sau studenţi şi nu studiază în şcoli de pregătire profesională sau nu sunt angajaţi, 73% nu au nicio experienţă în câmpul muncii. Pentru categoria de vârstă 20-24 de ani, procentul scade la 43%, iar pentru categoria 25-29 de ani nivelul este de 28%.
Un studiu al Federaţiei Europene pentru Servicii destinate indivizilor arată că în Germania costul mediu anual pe care statul îl suportă pentru un şomer este de 25.550 euro. În Spania, aceste costuri ajung la 19.990 euro, iar în Marea Britanie la 18.000 euro. Pentru Franţa, costurile se ridică la 28.740 euro, iar în Suedia şi Belgia la 26.900 euro respectiv 33.440 euro. Studiul subliniază că în cazul Spaniei costul este cauzat mai mult de pierderile potenţiale de venituri pentru economie decât de intervenţia statului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro