Cand mobilul face afaceri
Lumea de business isi impune regulile si in IT: aplicatiile software pentru oamenii de afaceri trebuie sa devina mai flexibile si mai mobile. De pe PC, ele se vor muta pe gadgeturi mai mici, iar toate semnele dau drept favorit telefonul mobil.
Daca pentru un utilizator obisnuit telefonul mobil este suficient pentru rezolvarea agendei zilnice, oamenii de afaceri au apelat de-a lungul vremii la gadgeturi cu nume exotice - Blackberry, PDA etc. - care le ofera, pe langa posibilitatea de a vorbi la telefon, "suplimente comunicationale" menite sa-i tina conectati la business-ul lor.
Lista de aplicatii "extra" - organizator personal, client de e-mail, aplicatii de birou gen Word sau Excel, posibilitatea de a citi fisiere PDF - este intr-adevar mai mult decat ce poate oferi in mod normal un telefon mobil. Insa presiunile tot mai mari resimtite de business-urile de astazi au largit considerabil lista de aplicatii pe care oamenii vor sa le poata accesa pe echipamentele mobile, iar asta se intampla intr-un ritm mult mai rapid decat cel in care producatorii de software pot satisface cererea.
De unde o ecuatie cu doua necunoscute. Daca este clar ca cererea exista, se pune intrebarea cand va fi ea satisfacuta si, mai ales, cum va arata gadgetul viitorului, acel aparat care ii va multumi pe deplin pe oamenii de afaceri atat din prisma functiilor sale de comunicare, cat si a inteligentei aplicatiilor de business instalate pe el.
"Gadgetul viitorului va fi un fel de «business iPod»", spune pentru BUSINESS Magazin Doug Merritt, vicepresedinte executiv si director general al diviziei Suite Optimization and Program Office al companiei germane SAP, cel mai mare producator de aplicatii software de business din lume. Ce vrea el sa spuna? Actuala situatie - exista cerere de aplicatii de business mobile, dar inca nu a aparut un echipament care sa multumeasca un numar foarte mare de oameni - seamana foarte bine cu piata muzicii digitale inainte de aparitia playerului iPod al Apple. Pe de alta parte, iPod nu a fost o noutate absoluta - playere muzicale digitale mai existau - insa design-ul sau atractiv si usurinta in utilizare (meniul poate fi controlat printr-un buton circular asezat in centru) l-au transformat rapid in "best-seller", aparatul devenind lider detasat cu o cota de peste 70% pe majoritatea pietelor. "Inovatia celor de la Apple a schimbat intreaga industrie", observa Merritt.
Ca va fi sau nu un "business iPod", oricum este interesant de vazut din ce familie va face parte gadgetul care va castiga batalia. Laptop, PDA, telefon mobil? Merritt are propria parere: "Gradual, laptop-ul va disparea. Serviciile se vor orienta catre echipamente de format mai mic". El admite ca telefoanele mobile si PDA-urile au dezavantaje fata de laptop (n-au tastatura prea usor de folosit, ecranul este mic, la fel si spatiul de stocare), insa crede ca problemele se vor estompa in timp, "mai ales datorita virtualizarii functiilor". Daca in cazul stocarii este limpede cum functioneaza virtualizarea (terminalul se conecteaza wireless la reteaua companiei si, in momentul in care un fisier este salvat, el este stocat direct pe serverul incapator de la sediu), in cazul tastaturii si al ecranului solutia propusa de oficialul SAP pare imprumutata mai degraba dintr-un episod din Star Trek. Este vorba despre tastaturi si display-uri virtuale, care sunt proiectate pe suprafete plane (birou, masa) la fel cum un film este proiectat pe ecranul de panza. Utilizatorul apasa pe butoanele proiectate in fata lui, iar niste senzori de miscare si senzori tactili identifica punctele de contact dintre degete si "tastatura"; in acelasi timp, imaginea care trebuia sa fie pe monitor este proiectata ca si un film, pe o suprafata plana. Unii ar putea crede ca este o gluma de 1 aprilie (pe Internet circula deja imagini cu aceasta inventie), insa Doug Merritt, care lucreaza in laboratoarele SAP din
Daca laptop-ul pare a nu avea viitorul garantat, probabil ca oamenii de afaceri isi vor rula aplicatiile de business de pe echipamente mobile cu dimensiuni mai mici: PDA, Tablet PC, UMPC (laptop-ul cat o carte, proaspat lansat). Insa in pole-position este tot omniprezentul telefon mobil, care, conform statisticilor, incepe sa castige batalia pe diverse fronturi stapanite nu cu mult timp in urma de alte echipamente. De exemplu, aproape jumatate (44%) dintre utilizatorii de mobil folosesc telefonul pe post de camera foto principala, conform unui studiu publicat recent de Nokia. Peste doua treimi dintre cei chestionati au spus ca isi vor inlocui MP3 player-ul cu telefonul mobil dotat cu aceasta functie. Ca sa nu mai vorbim de alte functii care fac telefonul un accesoriu indispensabil: 72% isi folosesc mobilul pe post de ceas desteptator, iar 73% il folosesc drept ceas principal, pentru consultarea orei.
Iar telefoanele mobile au cam tot ce le trebuie pentru a deveni viitoarea platforma de aplicatii de business. Pe piata exista de ceva timp asa numitele telefoane inteligente, "smartphones", care ruleaza cu sistem de operare ca orice computer, ele fiind practic o platforma pe care se poate instala orice aplicatie software care ruleaza si pe PC (cu un efort minim de adaptare tehnica). Numai ca numarul mare al producatorilor de soft care s-au ingramadit pe aceasta piata a creat un "haos comercial", utilizatorii fiind derutati de aplicatiile "multe si marunte" pentru telefonul mobil, neexistand deocamdata un pachet coerent de aplicatii software care sa se fi impus, in corelare sau nu cu un anumit tip de terminal mobil.
Ce fel de oameni se afla in prima linie a viitorilor cumparatori de software pentru telefonul mobil? Agentii de vanzari, inginerii de teren ai companiilor de utilitati, angajatii companiilor de servicii logistice, enumera Chris Proctor, manager in departamentul Alliance&Partner Marketing la Nokia pe zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si
Una din primele intrebari pe care le pune un client de business inainte de a achizitiona un gadget inteligent este legata de securitatea datelor salvate pe hard disk. Atunci cand pierderea telefonului mobil este sinonima cu pierderea intregii baze de date cu clienti, este normal ca utilizatorul sa-si faca probleme.
In lumea serviciilor digitale exista insa solutii, asigura specialistii. De exemplu, o companie recent achizitionata de Nokia, Intellisync, ofera printre altele servicii de "device management". Concret, daca posesorul isi pierde telefonul mobil pe care se afla informatii confidentiale, el poate trimite un mesaj wireless (un fel de SMS mai complex) care "ucide" in tacere toate datele de pe gadget. Practic, cel care detine aparatul nici nu isi da seama ce s-a intamplat, singurul efect vizibil fiind ca nu mai poate accesa datele.
Iar serviciile de business din viitor nu vor mai fi restrictionate de prea multe inconveniente, fie ele legate de software sau de hardware, prezic specialistii. Doar un exemplu: Leiner Siegfried, vicepresedinte pentru solutii CRM (Customer Relationship Management) la SAP, spune ca telefonul mobil ar putea sa devina un fel de asistent personal al managerului in momentul in care se va renunta la interfata grafica, comenzile fiind dictate direct si recunoscute prin tehnologia de "voice recognition".
"Fa-mi raportul vanzarilor de astazi din toate filialele!", ar putea fi o comanda dictata in telefonul mobil care ar face inutila interfata plina de meniuri si butoane cu care se "razboiesc" uneori oamenii de afaceri atunci cand folosesc aplicatii de business pe PC.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro