Care este motivul datorită căruia un business antreprenorial românesc, fondat de un fost şef al Microsoft România şi care a avut drept clienţi companii ca IBM, intră în insolvenţă
Compania de consultanţă în IT CCT Providers Solutions, fosta CCT SRL, înfiinţată de Călin Tatomir - unul dintre starurile pieţei locale de IT de la finele anilor ’90 - începutul anilor 2000, care la vârful carierei sale a condus pentru doi ani afacerile locale ale gigantului Microsoft, a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie. Tatomir a fost implicat direct sau din umbră în unele cele mai mari contracte de informatizare derulate de stat în acea perioadă - inclusiv în celebrul dosar Microsoft.
Compania de consultanţă în IT CCT Providers Solutions, fosta CCT SRL, înfiinţată de Călin Tatomir - unul dintre starurile pieţei locale de IT de la finele anilor ’90 - începutul anilor 2000, care la vârful carierei sale a condus pentru doi ani afacerile locale ale gigantului Microsoft, a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie. Tatomir a fost implicat direct sau din umbră în unele cele mai mari contracte de informatizare derulate de stat în acea perioadă - inclusiv în celebrul dosar Microsoft.
„În temeiul art. 72 alin. 6 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Tribunalul Ilfov deschide procedura generală de insolvenţă împotriva debitoarei CCT PROVIDERS SOLUTIONS SRL. Desemnează administrator judiciar provizoriu practicianul în insolvenţă casa de insolvenţă IONESCU SAVA SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 raportat la art. 87 alin. 1 lit. a din Legea nr. 85/2014, cu o remuneraţie de 3.000 lei/lună din averea debitoarei”, conform deciziei instanţei.
Firma CCT SRL, redenumită ulterior CCT Providers Solutions, a fost una dintre companiile deţinute de Călin Tatomir, prin intermediul căreia au fost derulate operaţiuni de evaziune fiscală de 12 mil.
lei şi de spălare de bani de 13 mil. lei, conform unui dosar deschis de DIICOT în 2016. Tatomir a fost condamnat la începutul acestei luni la 6 ani de închisoare cu executare în acest dosar.
Compania a înregistrat un vârf al veniturilor în 2013 - 7 milioane de lei. Din punct de vedere al profitabilităţii nete, cel mai bun an a fost 2008 - cu 1,4 mil. lei, conform datelor de la Finanţe. Afacerea s-a prăbuşit în 2016, odată cu deschiderea dosarului de evaziune fiscală şi spălare de bani. Din 2017 încoace compania nu a mai avut venituri.
Călin Tatomir a devenit un „star” al pieţei locale de IT din poziţia de director de vânzări al companiei americane Compaq, după ce firma a câştigat contractul de informatizare al Case de sănătate, de aproximativ 120 mil. dolari. Din echipa Compaq făcea parte la acea dată şi Claudiu Florică - un om cheie în contractele de IT cu statul, care ulterior, conform procurorilor DNA, ar fi fost şi creierul vânzării la suprapreţ către stat a unor licenţe Microsoft.
În 2002, când americanii de la Compaq au fost cumpăraţi de un alt gigant american - HP, Tatomir a părăsit compania, şi şi-a înfiinţat propriul business de consultanţă. Compaq a fost absorbită de HP în România.
După ani de zile, într-un interviu acordat la plecarea din poziţia de CEO al Microsoft România, Tatomir spunea că a refuzat bonusuri de „sute de mii de dolari” pentru contractul cu CNAS odată cu decizia de a pleca din companie şi a-şi lansa propriul business.
Influenţa uriaşă pe care o avea Călin Tatomir la începutul anilor 2000 o arată şi faptul că la evenimentul de lansare al propriului său business au participat alături de el, în prezidiu, unele dintre cele mai puternice nume din industrie la acea dată - Radu Georgescu (general manager Gecad Software), Silviu Hotăran (general manager Microsoft) sau Vladimir Aninoiu (general manager al IBM), alături de fostul coleg Claudiu Florică (devenit între timp general manager al Fujitsu Siemens Computers). Radu Enache, general manager HP România a absentat, fiind înlocuit de Mircea Neagu, directorul de vânzări. În 2002 prezenţa la eveniment, la aceeaşi masă, a managerilor enumeraţi mai sus era o raritate, excepţie fiind poate evenimentele organizate sub patronajul premierului Adrian Năstase, a preşedintelui Ion Iliescu şi a ministrului comunicaţiilor Dan Nica şi ministrului educaţiei Ecaterina Andronescu.
La preluarea mandatului de CEO al Microsoft România, în 2008, Călin Tatomir oferea detalii despre afacerile cabinetului său de consultanţă: de la înfiinţarea cabinetului am avut contracte cu companii precum Microsoft, IBM, Fujitsu Siemens, Oracle, Orange şi Romtelecom, relata el. "Cu IBM am avut contract încă din prima săptămână de la lansare. Nu există companie mare cu care să nu fi avut contracte pentru studii sau cursuri."
La preluarea poziţiei de GM al Microsoft, Tatomir i-a cedat companiei unei alte persoane influente în industria de IT la acea vreme - deputatul Varujan Pambuccian, şeful Comisiei de IT. "
După doi ani la vârful Microsoft (2008-2010), Tatomir a plecat din companie şi a revenit la afacerile sale.
În 2013 explodează scandalul licenţelor Microsoft - acuzaţia fiind aceea că parteneri ai Microsoft ar fi vândut la suprapreţ produsele şi ar fi plătit mită de milioane de dolari pentru ca oficialii români să închidă ochii.
În martie 2013 ZF scrie, pe baza unei analize a documentelor publice disponibile, că omul cheie în afacerea Microsoft este Claudiu Florică, al cărui nume apărea în legătură cu toate firmele implicate.
În 2014 încep să apară mărturii ale unor martori în dosar care afirmă că Florică a fost „creierul afacerii” şi că Tatomir ar fi sprijinit din poziţia de la Microsoft finalizarea acordului cu statul. Dosarul, unul de răsunet prin sumele mari şi numele grele implicate, nu i-a adus însă o condamnare lui Tatomir, el fiind achitat alături de alţi inculpaţi pe fondul prescripţiei faptelor.
În anul 2016 explodează şi dosarul de evaziune fiscală în care era vizat Călin Tatomir pentru afacerile derulate prin companiile sale, în care el a fost condamnat astăzi la închisoare cu executare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro