Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se ocupă de aceste rezerve fabuloase

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 ianuarie 2025 265 afişări

Care este ţara ce deţine cea mai mare cantitate de aur din Europa şi locul doi din lume şi cine este omul care se  ocupă de aceste rezerve fabuloase

Aurul a fost întotdeauna simbolul suprem al stabilităţii şi al încrederii, iar Germania are o relaţie specială cu acest metal preţios. Povestea repatrierii rezervelor de aur germane este o cronică fascinantă despre istorie, geopolitică şi securitate financiară, marcată de decenii de depozitare internaţională, presiuni politice şi operaţiuni logistice complexe, în centrul căreia se află Carl-Ludwig Thiele, fost membru al Bundesbank.

Când Carl-Ludwig Thiele avea 11 ani, mătuşa lui i-a făcut cadou o monedă din aur de 21 de carate. „A fost un sentiment incredibil să o am. Este în continuare la mine şi o pot descrie ca şi cum aş avea-o în mână. Pe o parte este imaginea Papei Ioan al XXIII-lea, iar pe revers o imagine a Duhului Sfânt plutind deasupra episcopilor.” În cele cinci decenii de la primirea acelei monede, domnul Thiele – un om înalt, direct, cu un chip voios când discuţia ajunge la lingouri – a ajuns sus în birocraţia de stat a Germaniei. 

A servit 20 de ani în parlament înainte de a face trecerea de la Berlin la Frankfurt pentru a deveni membru al consiliului executiv al Bundesbank, banca centrală a ţării, şi custode al aurului instituţiei, scrie Financial Times. În 2017, când a fost realizat interviul, Germania era unul dintre cei mai mari deţinători de aur din lume: 3.378 de tone, în valoare de 119 miliarde de euro, pe locul doi după SUA.

În prezent, se află în aceeaşi poziţie. În deceniile de după război, cea mai mare parte a aurului german a fost depozitată la New York, Londra şi Paris. Când ţara a decis să îşi aducă jumătate din aur înapoi acasă, domnul Thiele a fost pus la conducerea operaţiunilor.

Din 2013, el a coordonat transportul a aproape 54.000 de lingouri de aur – fiecare valorând puţin sub 510.000 de dolari la preţurile vremii – la Frankfurt, capitala financiară a Germaniei. Această comoară a fost mutată din seifurile Rezervei Federale a SUA şi ale Banque de France. Ultimele lingouri au ajuns la sediul Bundesbank, aflat la câţiva kilometri nord de centrul oraşului Frankfurt, în august 2017. Modul în care aurul Germaniei a ajuns în străinătate este o poveste care începe înainte de Marele Război. 


În octombrie 2015, banca a publicat o listă cu detalii despre întregul lot de aur pe care îl deţinea, devenind cea mai transparentă dintre toate băncile centrale în privinţa rezervelor de aur. „Suntem cea mai transparentă dintre toate băncile centrale cu privire la rezervele noastre de aur şi există încă mai multe întrebări. Cu aurul există întotdeauna mai multe întrebări”, spune Thiele.


CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.