Cât au încasat SIF-urile din dividende anul trecut şi ce sume s-au întors către acţionarii lor sub formă de dividende

Autor: Tibi Oprea Postat la 16 ianuarie 2025 19 afişări

Cât au încasat SIF-urile din dividende anul trecut şi ce sume s-au întors către acţionarii lor sub formă de dividende

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) de la Bursa de Valori Bucureşti au încasat anul trecut dividende de 643 mil. lei de la companiile din portofolii, în urcare cu aproximativ 59% comparativ cu anul 2023 (405,8 mil. lei), creştere datorată în principal dividendului mai mare de la Banca Transilvania, dividendului special de la BRD şi celor două dividende de la OMV Petrom.

SIF-urile îşi propun o rentabilitate a dividendelor competitivă pe piaţa de capital locală şi urmăresc să returneze valoare acţionarilor prin mixul optim între politica predictibilă de dividend şi programele de răscumpărare de acţiuni. Cu toate acestea, doar două societăţi au întors acţionarilor profitul sub formă de dividende anul trecut – Evergent Investments (EVER) şi Transilvania Investments Alliance (TRANSI). Cumulat, numai 119 mil. lei.

Calculele ZF includ datele publicate de societăţi în rapoartele financiare aferente primelor nouă luni din 2024. Dividendele încasate de SIF-uri de la participaţiile din portofoliu pot fi uşor mai mari la finalul anului, însă mare parte din ele fuseseră încasate la 30 septembrie 2024.

Deşi doar două dintre cele cinci SIF-uri distribuie dividende, toate derulează programe de răscumpărare, care pentru investitori pot fi mai avantajoase fiscal decât dividendele printr-o impozitare mai scăzută, de 1% sau 3% (deţineri mai mari sau mai mici de un an) faţă de 8%.

„Prin această modalitate încearcă să dea posibilitatea acţionarilor să vândă la un preţ mai mare faţă de preţul din piaţă şi apoi să răscumpere la preţul din piaţă. Ca atare, investitorii îşi trag randamentul din tranzacţionare la o cotă de impozitare mai mică faţă de cota de impozitare pe dividend. Până la urmă, este şi acesta un avantaj dacă diferenţa de preţ este mulţumitoare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

Vorbim de asemenea de un avantaj al pieţei. Dacă stai cu acţiunile în portofoliu şi primeşti dividend, asta nu aduce un beneficiu pieţei, pentru că nu se realizează tranzacţii, piaţa rămâne pasivă şi nu se mişcă deloc acţiunea. Prin astfel de operaţiuni, administratorii SIF-urilor încearcă să activeze investitorii şi să creeze lichiditate, dar, „bineînţeles, ideal ar fi să fie şi răscumpărări de dividende”, consideră Murgoci.

Diminuarea capitalului social prin răscumpărarea acţiunilor şi anularea lor poate duce la îmbunătăţirea indicatorilor financiari şi la creşterea valorii acţiunilor, dar lipsa dividendelor înseamnă că nu există plăţi periodice şi investitorii depind de dinamica acţiunilor pentru a obţine un randament. Cu alte cuvinte, investitorii cu o strategie pasivă, adică cei care nu tranzacţionează activ acţiunile din portofoliu, nu pot beneficia de pe urma acestei strategii, ci doar din evoluţia acţiunilor, destul de slabă pentru majoritatea societăţilor.

În plus, unele programe de răscumpărare nu implică anularea acţiunilor, ci distribuirea lor în mod gratuit către salariaţi şi membrii conducerii (stock option plans), caz în care nu mai putem vorbi de beneficiile expuse mai sus. În ceea ce priveşte modul în care SIF-urilor au ales să-şi recompenseze managerii şi investitorii, în ultimii ani au existat o serie de dispute între diferiţi acţionari, mai ales considerând performanţele pentru care sunt plătite aceste acţiuni gratuite.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.