Cât de mult au cumpărat de fapt românii de la hipermarket în pandemie

Autor: Cristina Roşca Postat la 20 decembrie 2020 145 afişări

În primele 11 luni din acest an consumul de bunuri FMCG a crescut în medie cu 13,6%, însă există fluctuaţii majore nu doar de la o lună la alta, ci şi de la o săptămână la alta.

Cât de mult au cumpărat de fapt românii de la hipermarket în pandemie

În primele 11 luni din acest an consumul de bunuri FMCG a crescut în medie cu 13,6%, însă există fluctuaţii majore nu doar de la o lună la alta, ci şi de la o săptămână la alta. Este interesant de remarcat că în primele 48 de săptămâni din an (până la final de noiembrie), într-o singură săptămână a existat un minus în vânzări faţă de perioada similară din 2019, toate celelalte postând creşteri ce variază de la 2% la 80%.

Declinul vânzărilor de alimente, produse de îngrijire personală sau a locuinţei a avut loc în săptămâna de după Sărbătorile Pascale din 2020, care a coincis însă în 2019 cu acelaşi eveniment, astfel că a avut o bază de pornire foarte bună. Mai exact anul acesta Paştile au avut loc cu o săptămână mai devreme ca în 2019.

Evoluţia consumului în 2020 a fost influenţată nu doar de evenimentele de peste an - precum Sărbătorile Pascale ori începerea şcolii - ci şi de măsurile anunţate de guvern şi de numărul de cazuri de COVID-19.

La nivel general însă, în cele mai multe săptămâni a existat un plus de cel puţin 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată un studiu al companiei de cercetare de piaţă Retail Zoom.

Ritmul chiar a accelerat în toamna lui 2020.

Începând cu septembrie consumul de bunuri FMCG a crescut în medie cu 10% sau mai mult, o singură săptămână făcând excepţie. Această perioadă corespunde cu cea în care numărul de cazuri de COVID-19 a început să crească accelerat, astfel că autorităţile au luat măsuri de carantinare a anumitor oraşe sau localităţi.

Cele mai mari creşteri au rămas însă cele din primăvară, mai exact din luna martie, când autorităţile au luat primele măsuri pentru a asigura distanţarea socială şi limitarea mişcării populaţiei. Mai exact, în perioada 9-15 martie vânzările de bunuri de larg consum au înregistrat o creştere de 80% comparativ cu aceeaşi săptămână a anului anterior. Cristina Roşca

Acesta a fost un nivel maxim de creştere atins în acest an, avansul fiind susţinut de o efervescenţă a cumpărăturilor, românii optând în acea perioadă pentru a face provizii ce urmau să le asigure ìsupravieţuireaî la domiciliu pentru o mai lungă perioadă de timp.

Evoluţia este însă influenţată şi de evenimente independente de pandemie, precum începerea şcolii. Astfel, între 14 şi 20 septembrie - prima săptămână de şcoală - vânzările de bunuri de larg consum au crescut cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În săptămânile anterioare ritmul era aproape la jumătate.

„Ratele de creştere din lunile de toamnă depăşesc în medie 10%, atingând aproape 20% la mijlocul lunii septembrie. Categoriile de bază - carne, cafea, brânză, ulei, zahăr - contribuie mult la creşterea observată comparativ cu 2019, dar şi băuturile alcoolice au un aport major. Ele beneficiază în continuare de stimulente de vânzări în retail (coroborat totodată cu lipsa cererii în HoReCa)“, spun analiştii RetailZoom. Dintre categoriile nealimentare, produsele de curăţenie aduc un plus comparativ cu anul anterior, ca de altfel şi categoriile de protecţie/igienă (mănuşi şi măşti), potrivit aceleiaşi surse.

Analiza RetailZoom a fost făcută în peste 3.200 de magazine din comerţul modern internaţional, fiind analizate 193 de categorii de bunuri, atât produse alimentare, cât şi de îngrijire personală şi a casei. Comerţul modern reprezintă circa 65% din tot ce înseamnă vânzări în comerţul cu dominantă alimentară, iar ponderea creşte ca urmare a deschiderii de noi magazine an de an. Ritmul de creştere analizat de RetailZoom ia în calcul şi expansiunea, deci vânzările pe care magazinele moderne reuşesc să le „fure“ de la jucătorii tradiţionali. Astfel nu e vorba de o creştere „pură“, like for like, nu în totalitate cel puţin.

În analiza RetailZoom, în cazul magazinelor de mici, de proximitate, discount sau supermarketuri au fost analizate reţelele Carrefour Market, dm drogerie markt, Inmedio, Mega Image şi Shop & Go, Penny Market, Profi şi Xpress. În cazul magazinelor mari au furnizat date Cora, Carrefour (formatul de hipermarket) şi Metro Cash&Carry.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
crestere,
bunuri,
consum,
evolutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.