Ce este biohackingul şi de ce susţin adepţii că prima persoană care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja
Chiar dacă nu aţi mai auzit termenul de „biohacking” înainte, probabil aţi întâlnit o versiune a acestuia. Poate aţi citit despre fostul angajat al NASA, Josiah Zayner, care s-a injectat cu ADN folosind tehnologia CRISPR de editare a genelor, potrivit unui articol publicat pe vox.com.
Biohacking - cunoscut şi sub denumirea de biologie DIY - este un termen extrem de larg şi amorf care poate acoperi o gamă uriaşă de activităţi, de la efectuarea de experimente ştiinţifice pe drojdie sau alte organisme, până la urmărirea propriului somn şi dietă, la schimbarea propriei biologii prin pomparea în vene a sângelui unei persoane mai tinere, în speranţa că va lupta împotriva îmbătrânirii.
Unele biohackuri sunt susţinute de dovezi ştiinţifice puternice şi este probabil să fie benefice. Adesea, acestea sunt cele încercate de-a lungul mai multor secole de experimentare. De exemplu, studiile clinice au arătat că meditaţia poate ajuta la reducerea anxietăţii şi a durerii cronice.
Unii biohackeri cred că, folosind tehnologia, vor putea trăi mai mult, dar vor rămâne mai tineri. Gerontologul Aubrey de Gray susţine că oamenii vor putea trăi până la 1.000 de ani.
De fapt, el spune că prima persoană care va trăi până la 1.000 s-a născut deja.
De Gray se concentrează pe dezvoltarea strategiilor pentru repararea a şapte tipuri de daune celulare şi moleculare asociate cu îmbătrânirea. ONG-ul său, Fundaţia Methuselah, a atras investiţii substanţiale, inclusiv una de peste 6 milioane de dolari de la investitorul Peter Thiel. Scopul său declarat este ca vârsta de 90 să devină echivalentul uneia de 50 până la finalul lui 2030.