Ce se întâmplă cu primul oraş din România intrat în faliment

Postat la 14 august 2014 903 afişări

Ce se întâmplă cu primul oraş din România intrat în faliment

Starea de insolvenţă a oraşului Aninoasa va dura până în 2016, au estimat pentru Adevărul administratorii judiciari de la SCP Tudor şi Asociaţii, administratorii judiciari numiţi de către Tribunalul Hunedoara în iunie 2013.

Conform OUG 46/2013 şi Legii 273/2006, planul de redresare presupune "restabilirea viabilităţii financiare a Primăriei Aninoasa" şi "achitarea debitelor către creditorii înscrişi în tabelul definitiv de creanţe".

Primăria Aninoasa are de recuperat sume considerabile de bani de la locuitorii oraşului, iar edilii consideră că aceasta va fi cheia obţinerii unei stabilităţi financiare. "În anul acesta vrem să mergem pe o procedură şi mai dură, ce va ajunge până la popriri pe salarii şi chiar pe pensii, pentru a ne recupera banii cuveniţi de la datornici", a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa pentru Mesagerul Hunedorean.

"Gradul de îndatorare al Primăriei Aninoasa se apropie de 150%. Valoarea datoriilor, inclusiv un credit bancar, se ridică la 5,7 milioane lei, în condiţiile în care bugetul local pe acest an a fost stabilit la 4,2 milioane lei", a declarat viceprimarul localităţii, Adrian Albescu, citat de gandul.info.

Cea mai mare datorie a primariei este către BCR, de circa 800.000 de euro.

“Creditul a fost pentru a acoperi contribuţiile la investiţiile pe care le aveam în derulare. Obţinusem şi un an de graţie de la bancă. Dobânzile şi penalizările sunt mari…”, susţine fostul primar, Ilie Botgros, citat de casajurnalistului.ro, despre creditul de peste trei milioane de lei contractat în 2006 de la bancă, destinat investiţiior în infrastructură.

Aninoasa a devenit oraş în 1989, iar exploatarea minieră din zonă s-a închis în 2006.

Tribunalul Hunedoara a dispus pe 17 iunie 2013 deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care va avea onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului, majorată cu 30 la sută, potrivit Hunedoreanul.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

Oraşul Aninoasa este situat în partea de sud a judeţului Hunedoara, în bazinul carbonifer Valea Jiului. Oraşul a fost declarat zonă defavorizată prin Hotărârea Guvernului nr. 992/29.12.1998.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
faliment,
buget,
datorii,
hunedoara,
insolventa,
aninoasa
/actualitate/ce-se-intampla-cu-primul-oras-din-romania-intrat-in-faliment-13089282
13089282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.