Cea mai mare ameninţare pentru OpenAI şi ChatGPT: Elon Musk. Cum au ajuns Sam Altman şi Musk, odată aliaţi şi parteneri, să devină rivali declaraţi într-un joc de intrigi şi politici care are ca miză schimbarea totală a modului în care ne raportăm la AI

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 decembrie 2024 25 afişări

Cea mai mare ameninţare pentru OpenAI şi ChatGPT: Elon Musk. Cum au ajuns Sam Altman şi Musk, odată aliaţi şi parteneri, să devină rivali declaraţi într-un joc de intrigi şi politici care are ca miză schimbarea totală a modului în care ne raportăm la AI

Sam Altman, liderul OpenAI, se confruntă cu o ameninţare neaşteptată care îi pune în pericol ambiţia de a transforma start-up-ul său într-o companie de miliarde de dolari: Elon Musk.

Potrivit Financial Times, de la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte în noiembrie, conducerea OpenAI a încercat să se pregătească pentru viitoarea administraţie americană. Totuşi, această tranziţie este sever complicată de poziţia influentă pe care Musk a câştigat-o în cercurile politice, devenind un confident al preşedintelui ales.

OpenAI, unul dintre rivalii lui Musk, încearcă să anticipeze cum ar putea miliardarul să îşi folosească noua influenţă politică pentru a-şi avantaja propriile afaceri. Aceste scenarii includ susţinerea unor reglementări care ar putea afecta OpenAI sau obţinerea unor contracte guvernamentale profitabile pentru xAI, compania de inteligenţă artificială a lui Musk.

„Sunt convins că Elon va face ceea ce trebuie. Ar fi profund antiamerican să te foloseşti de puterea politică pentru a-ţi prejudicia concurenţii şi a-ţi favoriza propriile afaceri,” a declarat Altman săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe organizate de The New York Times.

Relaţia dintre Musk şi Altman s-a deteriorat semnificativ, deşi cei doi au fondat împreună OpenAI în 2015.

În prezent, Musk îl atacă deschis pe Altman, referindu-se la el drept „Swindly Sam” şi acuzând OpenAI de „înşelăciune de proporţii shakespeariene”. În plus, Musk a iniţiat mai multe procese împotriva companiei şi a încercat să anuleze parteneriatul său de miliarde de dolari cu Microsoft,

OpenAI încearcă să îşi sublinieze relevanţa pentru administraţia Trump pe trei direcţii: sprijinirea competitivităţii SUA, mai ales în raport cu China, revitalizarea economiei şi consolidarea securităţii naţionale. Altman a donat, de asemenea, 1 milion de dolari din fondurile sale proprii pentru comitetul inaugural al lui Trump.

„În final, toţi americanii, fie din interiorul, fie din afara guvernului, vor dori să prioritizeze interesele SUA,” a declarat Chris Lehane, şeful politicii la OpenAI. „Această administraţie a subliniat de-a lungul campaniei şi după aceea importanţa ca inteligenţa artificială dezvoltată de SUA să domine piaţa globală. Dacă acesta este obiectivul, OpenAI trebuie să fie parte din soluţie.”

OpenAI a dominat scena tehnologică în domeniul inteligenţei artificiale de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022. Acum, compania îşi ajustează structura pentru a atrage mai multe investiţii externe şi a rămâne lider în industrie. Totuşi, Musk susţine, în cadrul proceselor sale, că această schimbare trădează misiunea originală a OpenAI.

Într-o postare pe blog publicată vineri, OpenAI a răspuns acuzaţiilor lui Musk, afirmând că miliardarul a fost cel care a propus o structură similară în 2017, când încă era co-preşedinte al companiei. „Musk ar trebui să concureze pe piaţă, nu în sala de judecată,” a comentat compania.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.