Cea mai mare ameninţare pentru OpenAI şi ChatGPT: Elon Musk. Cum au ajuns Sam Altman şi Musk, odată aliaţi şi parteneri, să devină rivali declaraţi într-un joc de intrigi şi politici care are ca miză schimbarea totală a modului în care ne raportăm la AI
Sam Altman, liderul OpenAI, se confruntă cu o ameninţare neaşteptată care îi pune în pericol ambiţia de a transforma start-up-ul său într-o companie de miliarde de dolari: Elon Musk.
Potrivit Financial Times, de la alegerea lui Donald Trump ca preşedinte în noiembrie, conducerea OpenAI a încercat să se pregătească pentru viitoarea administraţie americană. Totuşi, această tranziţie este sever complicată de poziţia influentă pe care Musk a câştigat-o în cercurile politice, devenind un confident al preşedintelui ales.
OpenAI, unul dintre rivalii lui Musk, încearcă să anticipeze cum ar putea miliardarul să îşi folosească noua influenţă politică pentru a-şi avantaja propriile afaceri. Aceste scenarii includ susţinerea unor reglementări care ar putea afecta OpenAI sau obţinerea unor contracte guvernamentale profitabile pentru xAI, compania de inteligenţă artificială a lui Musk.
„Sunt convins că Elon va face ceea ce trebuie. Ar fi profund antiamerican să te foloseşti de puterea politică pentru a-ţi prejudicia concurenţii şi a-ţi favoriza propriile afaceri,” a declarat Altman săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe organizate de The New York Times.
Relaţia dintre Musk şi Altman s-a deteriorat semnificativ, deşi cei doi au fondat împreună OpenAI în 2015.
În prezent, Musk îl atacă deschis pe Altman, referindu-se la el drept „Swindly Sam” şi acuzând OpenAI de „înşelăciune de proporţii shakespeariene”. În plus, Musk a iniţiat mai multe procese împotriva companiei şi a încercat să anuleze parteneriatul său de miliarde de dolari cu Microsoft,
OpenAI încearcă să îşi sublinieze relevanţa pentru administraţia Trump pe trei direcţii: sprijinirea competitivităţii SUA, mai ales în raport cu China, revitalizarea economiei şi consolidarea securităţii naţionale. Altman a donat, de asemenea, 1 milion de dolari din fondurile sale proprii pentru comitetul inaugural al lui Trump.
„În final, toţi americanii, fie din interiorul, fie din afara guvernului, vor dori să prioritizeze interesele SUA,” a declarat Chris Lehane, şeful politicii la OpenAI. „Această administraţie a subliniat de-a lungul campaniei şi după aceea importanţa ca inteligenţa artificială dezvoltată de SUA să domine piaţa globală. Dacă acesta este obiectivul, OpenAI trebuie să fie parte din soluţie.”
OpenAI a dominat scena tehnologică în domeniul inteligenţei artificiale de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022. Acum, compania îşi ajustează structura pentru a atrage mai multe investiţii externe şi a rămâne lider în industrie. Totuşi, Musk susţine, în cadrul proceselor sale, că această schimbare trădează misiunea originală a OpenAI.
Într-o postare pe blog publicată vineri, OpenAI a răspuns acuzaţiilor lui Musk, afirmând că miliardarul a fost cel care a propus o structură similară în 2017, când încă era co-preşedinte al companiei. „Musk ar trebui să concureze pe piaţă, nu în sala de judecată,” a comentat compania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro