China reprima in forta protestele muncitorilor si blocheaza cautarile "periculoase" pe internet (VIDEO)
Mii de jandarmi inarmati cu pistoale si dispozitive de gaze lacrimogene au restabilit marti ordinea in orasul Zengcheng din sudul Chinei, dupa mai multe zile de proteste violente, insa lucratorii care au protestat si analistii avertizeaza ca demonstratiile vor porni din nou daca guvernul ramane tot nepasator la problemele oamenilor.
Jandarmii au organizat patrule pe principalele artere ale orasului si au instalat posturi de paza si de verificare a actelor de identitate aproape la fiecare intersectie din oras.
Protestele au inceput in cartierul Xintang din oras, vineri, dupa ce fortele de ordine au trantit la pamant o vanzatoare ambulanta gravida originara din provincia Sichuan, incercand sa-i mute taraba. In apararea ei au sarit alti localnici, lucratori veniti din alte zone ale tarii, la fel ca si ea, organizand un protest care s-a intins la fabricile de confectii din oras. In Zengcheng, provincia Guangdong, circa jumatate dintre cei 800.000 de locuitori sunt muncitori migranti, scrie Wall Street Journal.
Unii dintre lucratori au declarat presei straine ca demonstratiile pot reporni oricand, intrucat oamenii sunt furiosi ca guvernului nu-i pasa de conditiile in care muncesc.
Cei originari din provincia Sichuan (vestul tarii) castiga la fabricile de jeans din oras circa 2.000 de yuani (309 dolari) pe luna, asadar mai mult decat dublu fata de cat ar fi castigat la ei acasa, insa muncesc de obicei cel putin 10 ore pe zi, 7 zile pe saptamana din 7, dormind si mancand tot la fabrica. Unora nu li s-au platit salariile la timp, iar preturile au crescut puternic in ultimul an, ceea ce le-a redus puterea de cumparare.
Un raport al Centrului de Cercetare si Dezvoltare al Consiliului de Stat arata ca muncitorii migranti, veniti din zone sarace ale Chinei, sunt tratati in orase drept venetici, mana de lucru ieftina si nu au niciun fel de drept, cu atat mai putin de integrare in societatea urbana. "Daca aceasta problema nu va fi rezolvata, multe conflicte se vor acumula in tensiuni cu potential de destabilizare", sustine raportul.
In urma protestelor au fost arestati 25 de demonstranti, iar managerii a 1.200 de companii din oras au fost convocati de autoritatile locale din Zengcheng, spre a li se cere sa-si supravegheze lucratorii si "sa fie atenti la ce se petrece la poarta fabricii", ca sa evite aparitia de noi proteste.
In acelasi timp, autoritatile chineze au blocat cautarile pe Google si site-urile de microblogging locale dupa numele orasului (Zengcheng), au informat agentiile de presa. Cautarile in chineza pe Google ori pe Sina si Tencent, cele mai populare retele online locale, au avut marti ca rezultat resetarea conexiunilor la server.
Actiunea de acum le repeta pe cele din lunile precedente, cand au fost blocate cautarile dupa "revolutia iasomiei", dupa ce pe internetul chinezesc a aparut o asemenea chemare la revolta contra regimului, respectiv referintele la Mongolia Interioara, unde au izbucnit o serie de proteste cu motivatie etnica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro