Coaliţia este pe ultima sută de metri pentru a decide creşteri de taxe

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 iunie 2022 30 afişări

Coaliţia este pe ultima sută de metri pentru a decide creşteri de taxe

♦ Din toate soluţiile de creştere a taxelor, coaliţia ar urma să se oprească la  majorarea impozitului pe jocuri de noroc şi pe dividende, TVA mai mare pentru băuturi răcoritoare carbogazoase şi majorarea accizei pentru tutun şi alcool. Nu este clar de când se vor aplica măsurile.

Coaliţia este pe ultima sută de metri pentru a decide creşteri de taxe. Surse oficiale de rang înalt au confirmat pentru ZF că guvernul se va opri la majorarea impozitului pe jocuri de noroc şi pe dividende, TVA mai mare pentru băuturi răcoritoare carbogazoase şi majorarea accizei pentru tutun şi alcool.

„Se pot justifica aceste creşteri. Nu creează discrepanţe, ci chiar le înlătură. Dacă mă uit la tutun sau băuturi răcoritoare carbogazoase, acestea nu sunt produse de strictă necesitate şi de la TVA-ul redus se ajunge la cota standard. Este rezonabil, având în vedere că aceste produse dăunează sănătăţii şi presupun cheltuieli medicale mai mari“, spune Adrian Codirlaşu, analist financiar şi vicepreşedintele CFA România.

Nu este clar în acest moment de când vor intra în vigoare noile taxe şi care va fi impactul pe venituri, întrucât încă nu a fost publicat proiectul de lege care prevede majorarea taxelor.

Potrivit datelor din piaţă, pentru tutunul încălzit, acciza va creşte cu aproximativ 36%, în vreme ce acciza pe mia de ţigarete din tutun va creşte cu 5,5%.

Pentru băuturile răcoritoare carboga­zoase se plăteşte în acest moment TVA de 9%, la fel ca la alimente. Propunerea coaliţiei de guvernare este ca TVA pentru această categorie de produse să ajungă la cota standard, de 19%.

În piaţa producţiei de băuturi răcoritoare nealcoolice, de ape minerale şi alte ape îmbuteliate activează circa 400 de companii, care au o cifră de afaceri totală anuală de 7 miliarde de lei.

În acest moment, sectorul plăteşte, în total, circa 630 mil. lei TVA la  bugetul de stat. Jucătorii din piaţă spun însă că măsura creşterii de TVA pentru aceste produse nu este binevenită.

„Această măsură ar reprezenta un adevărat şoc, care va avea un impact sever asupra industriei de băuturi răcoritoare, dar nu numai. Din păcate, cel mai mult vor avea de suferit consumatorii, aflaţi deja într-o situaţie dificilă, în care efectele inflaţiei tot mai mari se simt în fiecare zi în buzunarele acestoraî, spune Alice Nichita, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).

Câştigurile din jocuri de noroc sunt în acest moment impozitate în funcţie de valoarea câştigului cu cote de impozitare de 1%, 16% şi 25%. Câştigurile care sunt sub 66.750 de lei se impozitează cu 1%, iar câştigurile care depăşesc 445.000 de lei sunt impozitate cu 25%, pentru ce trece de această valoare.

Consumul anual de băuturi răcoritoare cu zahăr se ridică la peste 1,4-1,5 miliarde de litri, conform estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. În acest segment sunt incluse atât băuturile carbogazoase, cât şi cele Ñfără buleî din fructe în care producătorii adaugă zahăr, dar şi energizantele şi ceaiurile gata-preparate (iced tea). În ultimii ani s-au majorat vânzările de sucuri fără zahăr, însă băuturile cu zahăr încă acoperă mare parte din consum, mai mult de jumătate din piaţă, conform estimărilor ZF.

La realizarea acestui articol au mai contribuit Mădălina Panaete şi Florentina Niţu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
taxe,
coalitie,
bauturi,
tva

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.