COMENTARIU REUTERS: Dreapta conservatoare reia preşedinţia în Polonia
Conservatorul Andrzej Duda a câştigat, cu 51,55% din voturi, alegerile prezidenţiale din Polonia, învingându-l pe preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, care a obţinut 48,45% din sufragii, victoria sa marcând un succes major pentru partidul Lege şi Justiţie, în opoziţie, comentează Reuters.
Victoria lui Andrzej Duda, un eurodeputat în vârstă de 43 de ani şi fost consilier juridic al fostului preşedinte conservator Lech Kaczynski, marchează primul succes electoral major în decurs de aproape un deceniu pentru partidul său, Lege şi Justiţie (PiS), aflat în opoziţie.
Învinsul Bronislaw Komorowski, în vârstă de 62 de ani, ales în funcţia de preşedinte în iulie 2010, a fost susţinut de Platforma Civică (PO), o formaţiune liberală aflată la putere în Polonia din 2007.
Acum 15 zile, scrutinul prezidenţial era considerat o formalitate pentru Komorowski, cu toate că preşedintele polonez în exerciţiu a pierdut în mod surprinzător primul tur al alegerilor, desfăşurat la 10 mai.
Chiar dacă funcţia de preşedinte este în general onorifică în Polonia, acest rezultat transmite un avertisment serios Guvernului condus de Ewa Kopacz, care i-a succedat lui Donald Tusk fără a trece testul unui scrutin. Alegeri parlamentare urmează să aibă loc la toamnă în Polonia.
În acest context, Duda, care va fi învestit la 6 august, încă nu a spus cu exactitate cum intenţionează să aplice coabitarea care se anunţă, cel puţin pentru câteva luni.
El ar putea bloca mai multe iniţiative sociale de inspiraţie liberală, precum un proiect de lege privind fecundarea in vitro, ar putea apropia preşedinţia de Biserica Catolică şi, de asemenea, ar putea promova o politică eurosceptică.
În cursul dezbaterii televizate care a avut loc între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, el s-a angajat să reducă influenţa băncilor străine în Polonia şi să privilegieze interesele naţionale la nivel european.
"Polonia trebuie să se concentreze pe propriile interese. Trebuie să ne protejăm valorile", a pledat el.
După alegerea sa, bursa din Varşovia a scăzut luni cu 1,73%, Andrzej Duda părând mai puţin favorabil pieţelor în comparaţie cu predecesorul său.
"Cred profund că putem să ne reconstruim comunitatea. Sunt convins că putem să ne strângem la un loc, că putem să ne ameliorăm ţara", a spus Duda duminică seara.
În cursul precedentelor alegeri prezidenţiale, în iulie 2010, la câteva luni după moartea într-un accident aviatic a conservatorului Lech Kaczynski, Bronislaw Komorowski a câştigat cu 53% din voturi în faţa lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct.
Şeful statului în exerciţiu nu a aşteptat rezultatele oficiale pentru a-şi recunoaşte înfrângerea. "Respect alegerea voastră", s-a adresat el polonezilor. "Îi doresc adversarului meu un mandat plin de succes", a adăugat el.
În Polonia, puterea este concentrată în mâinile premierului, dar preşedintele are iniţiativă legislativă şi drept de veto. De asemenea, el este comandantul forţelor armate şi exercită influenţă asupra politicii externe.
Începând din 2007, sub conducerea PO, Polonia a cunoscut o perioadă de creştere economică şi mărire a salariilor. Dar numeroşi polonezi apreciază că această creştere este repartizată în mod inechitabil şi deplâng adâncirea inegalităţilor.
Î|n acest context şi-a construit Duda succesul. În plus, el a exploatat campania letargică pe care Komorowski, prea încrezător, a dus-o până în seara primului tur.
"Din punctul nostru de vedere, această alegere (...) deschide calea unei victorii clare la alegerile legislative" pentru PiS, a comentat numărul doi al formaţiunii conservatoare, Adam Lipinski.
Acest mesaj a ajuns deja la Guvern. "Va trebui să ne punem întrebări dificile înainte de următoarele alegeri", a apreciat ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro