Consiuliul Fiscal a emis o opinie preliminară cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2020
La sfârşitul acestei săptămâni, Consiuliul Fiscal e emis o opinie preliminară cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2020 ca urmare a timpului innsuficient pentru redactarea unei opinii complete.
În data de 13 august, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis Consiliului fiscal (CF) situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2020 şi proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2020 pentru a primi o opinie de la Consiuliul Fiscal.
“Având în vedere intenţia Guvernului de a aproba documentele mai sus menţionate în şedinţa programată pentru 14 august 2020, intervalul de timp aflat la dispoziţia Consiliului fiscal pentru analiza documentelor şi elaborarea opiniei solicitate este insuficient, redactarea unei opinii complete fiind imposibilă şi din acest motiv”, scrie în opinia preliminară emisă de Consiliul Fiscal.
Potrivit instituţiei, un alt motiv care face imposibilă redactarea unei opinii complete este lipsa unor informaţii strict necesare evaluării rectificării bugetare. În aceste condiţii, Consiliul fiscal a decis elaborarea unei opinii preliminare, în care se va limita la unele consideraţii, precum şi la evaluarea conformării propunerii de rectificare cu reglementările statuate de LRFB, urmând ca opinia completă să fie finalizată în perioada următoare, condiţionat şi de primirea informaţiilor necesare solicitate Ministerului Finanţelor Publice.
“CF apreciază că scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit (publicat în data de 13 august a.c.) este mai realist faţă de cel anterior. Cu toate acestea, scenariul revizuit s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici (cu titlu de exemplu, deflatorul PIB care, prin avansul său în 2020, relativ ridicat, aproape compensează reducerea volumului activităţii economice, contribuind, astfel, la menţinerea PIB nominal la un nivel similar anului anterior; sau, contracţia economică pentru 2020 ar putea fi mai amplă decât noua valoare prognozată de CNSP)”, scrie în oprinia preliminară
Măsurile identificate de Consiliul fiscal pentru anul 2020, aşa cum scrie în document sunt:
• măsuri pentru gestionarea crizei pandemice
• eliminarea supra-accizei la combustibili
• eliminarea pragului minim pentru baza de impozitare în cazul locurilor de muncă part-time;
• eliminarea taxării cifrei de afaceri din energie;
• eliminarea taxei pe active bancare;
• majorarea accizei la ţigarete în ianuarie şi aprilie
• majorarea salariului minim (reflectat în dinamica salariilor din sectorul privat, cu impact asupra încasărilor din contribuţii sociale)
Pentru anul 2021:
• introducerea venitului minim de incluziune
• majorarea accizei la ţigarete.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro