CSR 2023. Aquares 2023
Motivaţie:
Anual, Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone primeşte peste 8.000 de apeluri care semnalează accidente montane şi care impun intervenţia echipelor de salvare, unele dintre ele fiind în peşteri parţial inundate, lacuri şi râuri montane.
Implicarea Vodafone în acest proiect vine ca răspuns la nevoia de echipamente şi tehnologii avansate care să faciliteze şi eficientizeze misiunile de salvare montantă în medii acvatice şi subacvatice, consolidând totodată parteneriatul de aproape 20 de ani cu Salvamont. Vodafone şi Fundaţia Vodafone susţin Salvamont din 2004, iar începând cu 2019, Vodafone România a devenit în mod oficial „partenerul de tehnologie” al Salvamont.
Descrierea proiectului:
Salvamont România a organizat, alături de Vodafone România şi Consiliul Judeţean Gorj, Aquares – primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiştilor români în salvarea acvatică, cu specific montan. Exerciţiul a avut loc pe lacul Sâmbotin, comuna Schela, judeţul Gorj şi a reunit 42 de salvamontişti din zece judeţe (Argeş, Bihor, Braşov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mureş, Mehedinţi, Neamţ). Aceştia au fost instruiţi şi au testat noile echipamente intrate în dotarea Salvamont România: primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), drona subacvatică şi scubajetul – toate acestea facilitând accesul în locurile greu accesibile de pe şi sub apă. Echipamentele achiziţionate în baza parteneriatului cu Vodafone şi cu sprijinul Consiliul Judeţean Gorj asigură intervenţii mult mai rapide, mai puţin costisitoare şi cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici şi subacvatici.
Totodată, salvatorii acvatici şi scafandrii au participat la exerciţii de căutare-salvare din ape deschise de munte, activităţi practice de căutare în mediu acvatic montan cu drone aeriene şi identificarea victimelor cu programul SARUAV, testarea şi derularea de exerciţii practice cu aruncătorul de coardă, coarda cu grad mare de flotabilitate, placa de torente, barca tip rescue etc., organizarea comandamentului de coordonare a acţiunii de salvare, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan şi organizarea punctului medical de triaj şi de prim ajutor.
Totodată, în cadrul exerciţiului profesional a avut loc şi o expoziţie cu echipamente specifice activităţii Salvamont, precum: maşini de intervenţie şi ambulanţă de intervenţie în teren montan, ATV-uri, CUV-uri, bărci de intervenţie, tărgi şi coşuri de salvare acvatică cu ajutorul elicopterului, drone de intervenţie pentru transport aerian şi lansare la punct fix a echipamentelor de salvare acvatică etc. Dronele oferite de Vodafone sunt folosite şi pentru transportul unora dintre echipamente (ex. echipament medical, balize autogonflabile, colac de salvare etc.) în scopul salvării victimelor de pe întinderi de apă, în spaţiile deschise.
Rezultate:
În cadrul exerciţiului de pregătire profesională Aquares au fost instruiţi 42 de salvamontişti provenind din 12 servicii judeţene şi locale Salvamont din zece judeţe. De la stagiul de pregătire şi până în prezent, au avut loc trei intervenţii în mediul acvatic şi peste 900 în mediul montan. Chiar dacă raportat la numărul de intervenţii montane totale, cele în apă sunt mai puţine, ca grad de complexitate sunt mult mai dificile şi cu un consum mult mai mare de resurse.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro