Cum ar putea România să creeze 29.000 de locuri de muncă şi venituri suplimentare de 3 miliarde de euro anual făcând un lucru pe care toate ţările civilizate îl fac de ani de zile
România nu s-a aliniat la legislaţia europeană cu privire la mediu. Prin urmare, a fost dată în judecată de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea standardelor de emisie.
Încălcarea normelor determină 23.000 de morţi premature, în România, în fiecare an, susţine maltezul Karmenu Vella, comisar european pentru mediu.
Estimările Comisiei Europene arată că respectarea legislaţiilor impuse de structură ar genera zeci de mii de locuri de muncă în economie şi ar spori veniturile statului din sectorul deşeurilor cu peste 3 miliarde de euro anual.
„Estimările noastre arată că, dacă România ar implementa în totalitate legislaţia existentă cu privire la deşeuri, ar fi create peste 29.000 de locuri de muncă, iar veniturile anuale din acest sector ar creşte cu peste 3 miliarde de euro.
Şi, dacă aţi fi mers mai departe şi v-aţi fi îndreptat spre punctele planului european cu privire la eficientizarea resurselor, aţi fi creat încă 30.000 de locuri de muncă, iar veniturile anuale ar fi crescut cu peste 3,6 miliarde de euro. Sunt multe exemple în UE unde economia circulară îmbunătăţeşte cooperarea public-privat, incluzând şi cetăţenii în aceste acţiuni şi generând locuri de muncă şi creştere economică. România este bine poziţionată pentru a profita de aceste lucruri“, spune Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, într-un interviu
pentru ZF.