Cum se poate reduce cu 70% factura la energie termică

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 20 noiembrie 2015 582 afişări

Reabilitarea termică este esenţială pentru a aduce clădirile aflate în clase energetice inferioare în cele superioare, acest lucru generând scăderea consumului cu până la 70%, conform Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS).

Cum se poate reduce cu 70% factura la energie termică

“Clădirile rezidenţiale şi non-rezidenţiale consumă 40% din energia utilizată în Europa. Până astăzi, aproximativ 3/4 din această energie este folosită pentru încălzire. Clădirile tip <energie zero> pot reduce acest procent de zece ori. Legislaţia Europeană a impus statelor UE să aplice măsuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea construcţiilor existente şi prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor nou construite”, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România.

Conform directorului executiv ROMEPS, fiecare kilogram de EPS utilizat în “ETICS” economiseşte, într-un an, de trei ori mai multă energie decât a fost nevoie pentru producerea lui.

În acest sens, asociaţia propune ca soluţie pentru creşterea eficienţei energetice reabilitarea termică a clădirilor cu polistiren expandat.

“Din punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, întrucât folosirea acestuia la reabilitări termice generează importante economii energetice, de până la 70%, crescând astfel eficienţa energetică şi amortizând investiţiile în termen scurt, de 6-8 ani”, a precizat Delia Filip.

De asemenea, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu conţine substanţe toxice.

Mai mult decât atât, acesta are în componenţa sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren. Astfel, această compoziţie asigură şi un coeficient mare de termoizolare.

Printre avantajele  utilizării polistirenului expandat în construcţii se numără şi faptul că are o greutate redusă, fiind uşor de manevrat şi de transportat, se poate tăia uşor la dimensiunile dorite, cu unelte obişnuite de tăiere (cutter, fir încălzit sau fierăstrău), nu necesită haine de protecţie sau dispozitive speciale.

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub această denumire. Asociaţia îşi propune să promoveze pe piaţa din România un standard de calitate pentru producătorii de polistiren şi să vegheze la respectarea reglementărilor. ROMEPS are, în prezent, 13 membri, dintre care 4 membri fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsh Porozell, Swisspor), 7 membri asociaţi (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) şi 2 membri de onoare (Plastics Europe şi Isopor).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-se-poate-reduce-cu-70-factura-la-energie-termica-14893606
14893606
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.