Dacian Cioloş solicită Guvernului soluţii pentru românii care locuiesc în Marea Britanie

Autor: Ana Petrescu Postat la 14 decembrie 2019 61 afişări

Dacian Cioloş solicită Guvernului soluţii pentru românii care locuiesc în Marea Britanie

Dacian Cioloş a solicitat Guvernului să găsească soluţii pentru românii care locuiesc de peste 5 ani în Marea Britanie, dar trebuie să ceară drept de şedere, în contextul Brexit. El a precizat că Executivul trebuie să vină cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot sta acolo.

„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetăţenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenţia şi va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esenţiale pentru cetăţenii UE care au reşedinţa în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obţinere a dreptului de şedere care este greu aplicabilă şi pune efortul birocratic pe umerii cetăţenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Acesta a anunţat că europarlamentarii grupului „Înnoim Europa” vor cere, printr-o rezoluţie, la începutul lunii ianuarie, ca dreptul de şedere să fie acordat automat, fără să fie nevoie de înregistrarea prealabilă a cetăţenilor europeni care lucrează în Marea Britanie.

„În acest moment, dacă se ajunge la o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE, cetăţenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc şi lucrează în UK trebuie să solicite drept de şedere.

Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluţie, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de şedere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetăţenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situaţie fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieşirea din UE. Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianţei USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obţinere a acestui drept de şedere din cauza numărului mare de solicitanţi”, a completat Cioloş.

El a mai spus că va pune în discuţie, tot în ianuarie, ca cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie să nu aştepte cinci ani pentru a beneficia de dreptul de şedere.

„Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuţie în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de şedere să nu aştepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de şedere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetăţeni UE şi au reşedinţa în UK”, a explicat liderul PLUS.

Dacian Cioloş cere Executivului Orban să vină urgent cu propuneri pentru reintegrarea românilor care nu mai pot locui în Marea Britanie.

„La nivel naţional, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluţii concrete pentru protejarea cetăţenilor români. Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce priveşte reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obţine Pre-Settled sau Settled Status, iar familia doreşte să locuiască şi să muncească în continuare în UK”, a subliniat Cioloş.

Acesta precizează că „trebuie gândite propuneri pentru readucerea şi reintegrarea cetăţenilor români în cazul în care aceştia nu vor mai avea dreptul să stea în UK”.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cioloş,
brexit,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.