De ce ne plictisim la locul de muncă
Expresia "te plictiseşti doar dacă eşti plictisitor" este cât se poate de falsă, starea de plictiseală este normală şi este rezultatul unor procese complexe ale creierului nostru.
Plictiseala este condiţionată de opioide, substanţe din creier ce oferă plăcere, potrivit doctorului Irving Biederman, citat de Psychology Today. O nouă experienţă stimulează eliberarea opioidelor, iar creierul este setat să caute mai multe astfel de experienţe. După ce aţi avut o experienţă, o parte dintre neuroni răspund automat la informaţiile oferite de acelaşi tip de eveniment, eliberând astfel neuronii din vecinătate pentru alte activităţi. O experienţă care a provocat iniţial plăcere, nu va mai oferi aceeaşi cantitate de opiodide. Din ce în ce mai puţini neuroni vor fi implicaţi, iar astfel va apărea plictiseala, aspect care explică şi plictiseala ce intervine în cazul activităţilor repetitive de la birou.
Sistemul face creierul eficient şi ne face să tânjim după lucruri pe care nu le-am mai făcut. Oamenii plictisiţi de aspectele repetitive ale vieţii îşi distrug uneori vieţile renunţând la şcoală, schimbându-şi locurile de muncă sau renunţând la căsnicii.
Există însă o categorie de persoane cărora le place să facă lucruri în mod repetitiv. Explicaţia lui Biederman este că aceasta este o modalitate de reducere a anxietăţii la care sunt predispuşi unii dintre noi. Pentru a stimula eliberarea opioidelor, încercaţi lucruri noi sau aprofundaţi zone pe care deja le ştiţi şi vă plac, abordându-le diferit. "Cea mai bună modalitate pentru a nu vă plictisi este să faceţi ceea ce vă place să faceţi, lucruri la care de obicei vă pricepeţi" concluzionează psihologul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro