Decizia şocantă a preşedintelui Trump: SUA iese din OMS din cauza gestionării defectuoase a pandemiei de COVID-19 şi a favoritismului faţă de China

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 21 ianuarie 2025 13 afişări

Decizia şocantă a preşedintelui Trump: SUA iese din OMS din cauza gestionării defectuoase a pandemiei de COVID-19 şi a favoritismului faţă de China

Luni, preşedintele Trump a decis să retragă Statele Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), o acţiune despre care experţii în sănătate publică susţin că va afecta statutul de lider global al SUA în domeniul sănătăţii şi va complica gestionarea viitoarelor pandemii, raportează The New York Times.

Ordinul executiv a fost semnat la doar opt ore după ce preşedintele a depus jurământul. Trump a enumerat mai multe motive pentru această decizie, printre care „modul defectuos în care OMS a gestionat pandemia de COVID-19” şi „eşecul de a implementa reforme urgente”. El a mai acuzat organizaţia că impune Statelor Unite „plăţi excesive şi nedrepte”, în timp ce China contribuie semnificativ mai puţin.

Acest pas nu a fost unul neaşteptat. Încă din 2020, preşedintele Trump a criticat frecvent OMS pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi a ameninţat că va tăia finanţarea americană. În iulie 2020, el a început procesul formal de retragere a Statelor Unite din organizaţie.

Totuşi, după pierderea alegerilor prezidenţiale, procesul de retragere a fost blocat. În prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie 2021, noul preşedinte, Joseph R. Biden Jr., a revocat această decizie.

Dacă Statele Unite ar părăsi OMS, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) ar pierde accesul la datele globale colectate de organizaţie.

De exemplu, în 2020, când China a identificat secvenţa genetică a noului coronavirus, aceste informaţii au fost transmise către OMS, care apoi le-a distribuit altor ţări.

Recent, OMS a fost criticată de conservatori pentru eforturile sale de a crea un „tratat privind pandemia”. Scopul acestui acord este îmbunătăţirea pregătirii globale pentru viitoarele pandemii, stabilirea unor reguli obligatorii pentru ţările membre şi implementarea unor măsuri precum monitorizarea agenţilor patogeni, schimbul rapid de date despre focare şi dezvoltarea unor lanţuri locale de producţie pentru vaccinuri şi tratamente.

Discuţiile pe tema acestui tratat au eşuat anul trecut. În SUA, unii parlamentari republicani au considerat iniţiativa drept o ameninţare la adresa suveranităţii naţionale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.