Discurs înflăcărat la Davos: Noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, i-a acuzat pe liderii occidentali în cadrul Forumului Economic Mondial că „au abandonat valorile apusene” care stau la baza progresului lumii civilizate: „Lumea Occidentală este în pericol! Singurul rezultat al policitilor ei actuale va fi sărăcia!”

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 18 ianuarie 2024 86 afişări

Discurs înflăcărat la Davos: Noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, i-a acuzat pe liderii occidentali în cadrul Forumului Economic Mondial că „au abandonat valorile apusene” care stau la baza progresului lumii civilizate: „Lumea Occidentală este în pericol! Singurul rezultat al policitilor ei actuale va fi sărăcia!”

Preşedintele libertarian al Argentinei, Javier Milei, i-a acuzat pe liderii occidentali că au abandonat „valorile Occidentului", într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Economic Mondial, unde debutul său pe scena globală a fost întâmpinat cu aplauze călduroase, scrie Financial Times.

„Sunt aici pentru a vă spune că lumea occidentală este în pericol... deoarece cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptaţi de o viziune asupra lumii care duce inexorabil la socialism şi, prin urmare, la sărăcie", a declarat Milei miercuri în faţa audienţei de la Davos.

El a spus că „organizaţiile internaţionale" au fost influenţate de „colectivism", „feminism radical" şi o „irealizabilă agendă care vizează mediul".

Milei, care se autointitulează „anarho-capitalist”, a fost ales preşedinte în luna noiembrie a anului trecut, pe fondul celei mai grave crize din ultimele două decenii a economiei sud-americane.

Şeful unei mari firme europene de buyout a ieşit din sala de congres „impresionat" de discursul lui Milei.

Înaintea discursului, Daniel Pinto, preşedintele şi directorul operaţional al JPMorgan, a declarat că noul guvern al Argentinei „poate crea un nou început pentru statul sud-american, punând capăt unui şir de 80 de ani de deteriorare economică".

El a avertizat însă că va urma un „an greu", deoarece planurile lui Milei „necesită ca populaţia să fie dispusă să treacă prin sacrificiul [austerităţii]".

Politicile economice ale lui Milei au câştigat, de asemenea, sprijinul iniţial al FMI, al cărui personal tehnic a aprobat săptămâna trecută o plată de fonduri pentru Argentina şi al cărui director general adjunct, Gita Gopinath, a declarat pentru Financial Times că noua administraţie „a acţionat cu curaj pentru a corecta câteva dintre neajunsurile economice de care statul suferă în prezent".

Apariţia lui Milei la Davos, prima sa deplasare peste hotare în calitate de preşedinte, a fost prima sa şansă de a-şi prezenta viziunea ultraliberală elitei globale după victoria şocantă înregistrată în alegeri.

Milei a declarat miercuri: „Cazul Argentinei este o demonstraţie empirică a faptului că, indiferent cât de bogat ai fi sau cât de mult ai avea în ceea ce priveşte resursele naturale... dacă se adoptă măsuri care împiedică funcţionarea liberă a pieţelor... singurul rezultat la care se va ajunge este sărăcia".

De la preluarea mandatului în decembrie, economistul libertarian a acţionat rapid pentru a reduce deficitul fiscal al Argentinei şi pentru a dereglementa economia.

Săptămâna trecută, FMI a acordat un vot de încredere în planurile lui Milei, deoarece personalul său tehnic a aprobat o plată de 4,7 miliarde de dolari din programul de împrumut de 43 de miliarde de dolari al ţării, permiţându-i acesteia să ramburseze fondul pentru împrumuturile anterioare. Argentina este cel mai mare debitor al Fondului Monetar Internaţional.

Decizia urmează să fie aprobată de consiliul de administraţie al FMI. Milei s-a întâlnit miercuri, după discursul său purtat la Davos, cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a discuta problemele în cauză.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.