Economia Spaniei a crescut cu 0,9% în primul trimestru, cel mai mult după 2007
Economia Spaniei a înregistrat în primul trimestru o creştere de 0,9%, cel mai rapid ritm după 2007, susţinută de relansarea cheltuielilor de consum, după un avans de 0,7% în trimestrul anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică din această ţară.
Preţurile de consum au scăzut în aprilie cu 0,7%, contribuind la redresarea economică, potrivit analiştilor.
Spania a lăsat în urmă două recesiuni şi o criză bancară, înregistrând una dintre cele mai mari rate de creştere din zona euro, chiar dacă rata şomajului, de 24%, umbreşte încă redresarea.
Premierul Mariano Rajoy a anticipat în această săptămână că economia spaniolă va avansa în acest an cu 2,9%, peste ritmul de 2% prognozat iniţial.
Liderul partidului spaniol Podemos aflat în opoziţie, Pablo Iglesias, a avertizat pe de altă parte că dacă va câştiga alegerile marile companii de construcţii din ţară nu vor mai avea acces la contracte publice dacă proprietarii lor miliardari nu vor accepta să plătească taxe mai mari, relatează Bloomberg.
Politicianul a afirmat într-un interviu acordat la biroul său de la Parlamentul European, din Strasbourg, că dacă Podemos va ieşi învingător în alegerile de la sfârşitul acestui an administraţia sa ar putea interzice companiilor să obţină contracte publice, dacă proprietarii lor vor decide să îşi transfere activele în afara Spaniei, pentru a scăpa de majorările de taxe.
"Dacă vom introduce o lege echitabilă din punct de vedere fiscal nu putem accepta ca unii să plece pentru a nu plăti taxe. Guvernul nu poate împiedica o persoană să meargă să trăiască în Luxembourg, dar vom putea spune că nu va continua să câştige aşa de mult în Spania", a spus şeful Podemos.
Iglesias încearcă să găsească o cale să strângă mai mulţi bani de la miliardari, chiar dacă legislaţia europeană le permite să îşi transfere activele şi rezidenţa în state cu regim fiuscal mai permisiv.
Multe dintre familiile bogate din Spania şi-au câştigat averile în industria construcţiilor, prin contracte publice de ordinul miliardelor de euro, în timp ce altele au fost implicate în foste monopoluri de stat, precum Telefonica şi Iberdrola.
Podemos a coborât în sondaje la nivelul de 17,9% din intenţiile de vot, într-un sondaj publicat luni, după ce în ianuarie ocupa prima poziţie, cu 27,5%, unul dintre motive fiind revenirea la creştere a economiei. Pe primul loc se află Partidul Poporului, al premierului Mariano Rajoy.
Iglesias intenţionează să majoreze veniturile fiscale cu 92 miliarde de euro, pentru a aduce nivelul veniturilor bugetare, ca pondere în PIB, la nivelul mediei din Uniunea Europeană. El ar elimina totodată scutirile de taxe, în cazul bogaţilor.
Mulţi spanioli bogaţi îşi păstrează averile în vehicule de investiţii numite Sicav, pentru care impozitul este de doar 1%, comparativ cu impozitul pe profitul companiilor care variază între 15% în cazul startup-urilor până la 25% pentru restul companiilor.
Guvernul spaniol poate modifica impozitul aplicat acestor vehicule de investiţii, dar nu poate împiedica oamenii să îşi transfere averile în alte state.
La sfârşitul lunii martie, spaniolii aveau investite 35,5 miliarde de euro în Sicav-uri, potrivit datelor deţinute de grupul Inverco.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro