ELECTRONICE: Brandurile proprii incep sa aduca bani frumosi in casa
Nu e o noutate ca firmele romanesti de retail de computere sau electronice si electrocasnice au in portofoliu si echipamente sub semnatura proprie. Mai putin cunoscut insa este ca aceste marci proprii au inceput sa conteze, reprezentand in anumite cazuri peste 10% din afacerile companiei.
Nu e o noutate ca firmele romanesti de retail de computere sau electronice si electrocasnice au in portofoliu si echipamente sub semnatura proprie. Mai putin cunoscut insa este ca aceste marci proprii au inceput sa conteze, reprezentand in anumite cazuri peste 10% din afacerile companiei.
"Este indicat ca orice companie puternica sa aiba cel putin un brand propriu, tocmai pentru a putea fi identificata pe piata din unghiuri diferite", crede Dragos Simion, vicepresedinte Flamingo International. "Si, de cele mai multe ori, calitatea produselor creeaza branduri puternice, care devin foarte cunoscute pe piata de profil." Plecand de la aceasta premisa, compania a intrat pe piata locala cu un numar destul de mare de branduri proprii, dintre care cel mai cunoscut este Diablo, un sistem de tip desktop orientat catre zona de gaming.
Dincolo de brandurile dedicate segmentului IT&C, printre care se mai numara Coral (inlocuit in prezent de Point), Maestro si Classic, grupul Flamingo International, care opereaza prin intermediul a patru branduri corporate - Flamingo Computers, Flanco, Flanco World si
Tendinta companiilor romanesti de retail, orientate in ansamblu spre vanzarea de marfa de import, de a lansa pe piata produse sub marca proprie a venit din nevoia de a le oferi utilizatorilor produse mai ieftine, capabile sa genereze venituri mai mari. Primele marci proprii au aparut pentru computere, pentru ca apoi sa se extinda la zona articolelor electronice.
Primul pas spre lansarea unui brand propriu il reprezinta o analiza detaliata a pietei, pe segmentul in care se urmareste intrarea printr-un nou produs. "Compania trebuie sa dispuna de propriile pozitionari pe aceasta piata, un plan bine structurat de dezvoltare si promovare a produselor si o strategie globala care include aceasta dezvoltare", afirma Gabriela Mandrea, director de marketing la Domo, retailer de electronice si electrocasnice care a dezvoltat in ultimii ani mai multe branduri proprii - Expert Digital, pe segmentul IT&C, si Westwood, Clayton, Smile si Tehnolux pe partea de electronice.
"Construirea unui brand propriu presupune un volum important de resurse financiare si de timp, alocate mai ales pentru urmarirea tendintelor din piata, astfel incat momentul lansarii sa fie potrivit, iar produsul sub marca proprie sa aiba cel mai mare potential de vanzare la acel moment", completeaza Iulian Stanciu, director general al Asesoft Distribution, care opereaza brandul de monitoare Horizon, situat pe locul al cincilea anul trecut, dupa LG, Samsung, Philips si BenQ. In ultimul trimestru al anului trecut, brandul Horizon a inregistrat o cota de piata de 11,8%, situandu-se astfel pe locul al treilea in topul vanzarilor de monitoare, conform datelor companiei.
Odata indeplinite aceste conditii, se trece la inregistrarea marcii si apoi la productia efectiva, care necesita o investitie intr-o structura de productie. "Practic, o companie trebuie sa aiba cateva elemente de baza, adica o linie de asamblare proprie, o retea de magazine extinsa la nivel national si o strategie solida de comunicare", puncteaza Catalin Butolo, director de marketing in cadrul KTech - Ultra Pro. Brandul Ultra de sisteme desktop al companiei de retail IT&C este perceput ca fiind un brand cu notorietate ridicata, conform unui studiu realizat de Mercury Research pe un esantion format din persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani din orase cu peste 100.000 de locuitori. Peste 60% dintre respondenti cred ca Ultra Pro Computers are la vanzare solutii pentru orice tip de computere, in timp ce 70% dintre acestia asociaza brandul Ultra cu sisteme de ultima generatie.
Impactul cel mai puternic in piata a fost inregistrat pana acum de sistemele de PC-uri asamblate in
Cu toate acestea, piata computerelor aproape ca a stagnat in 2006 comparativ cu anul precedent, fapt explicat prin scaderea vanzarilor de desktop-uri (cu 7,2% ca valoare si cu 3,1% ca volum), scadere care nu a putut fi sustinuta de cresterile inregistrate pe segmentul de notebook-uri. In schimb, in ceea ce priveste piata monitoarelor si a televizoarelor cu plasma si LCD, concurenta brandurilor proprii ale retailerilor de electronice si electrocasnice cu nume mari din piata internationala incepe sa se simta din ce in ce mai mult.
Un exemplu este Horizon, care a adus companiei Asesoft Distribution venituri din vanzari de 9 milioane de dolari (aproximativ 6,6 milioane de euro). Lansat pe piata in urma cu cinci ani, Horizon a venit ca o alternativa mai ieftina la gama deja existenta de monitoare de import. "In 2007, Horizon va genera vanzari de 12,5 milioane de dolari (9,2 milioane de euro), ceea ce ar insemna un procent de 13% din cifra de afaceri estimata de noi pentru anul acesta, adica peste 95 de milioane de dolari (70 de milioane de euro)", spune directorul general Iulian Stanciu. Anul trecut, unul din doua monitoare cu tub catodic (CRT) vandute in
Brandul Myria, lansat la finalul anului trecut, va aduce Altex anul acesta, dupa estimarile companiei, o cota de 10% din piata de televizoare cu plasma si LCD, ceea ce inseamna vanzari cifrate intre 15.000 si 18.000 de unitati. Sub marca Myria, Altex vinde si computere si mp3 playere si planuieste sa lanseze si o linie de accesorii pentru computer, un DVD player si un sistem home-cinema. In 2004, Altex a adus pe piata marca Teletech - televizoare cu tub catodic si, de anul acesta, si o gama de televizoare LCD. Aceste produse au avut parte de o promovare puternica, ceea ce a permis Teletech sa ajunga la o cota de piata de 10% anul trecut. Pentru 2007, compania estimeaza o crestere cu patru puncte procentuale.
O concluzie evidenta este ca brandurile romanesti s-au impus deja pe piata si, pe o piata sensibila la pret, au inceput sa concureze destul de serios cu cele internationale. "Marele avantaj al unei marci proprii, din perspectiva utilizatorului, este faptul ca poate fi pozitionata in piata. Iar daca acest lucru se face sistematic, pe termen mediu si lung, abia atunci devine un adevarat brand", este de parere Dragos Simion de la Flamingo International. "Altfel ar fi doar o banala denumire comerciala."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro