Euro nu are nicio şansă în faţa dolarului: Investitorii caută să se protejeze de coronavirus cumpărând moneda americană, în timp ce gripa economiei germane trage în jos moneda unică. Analiştii spun că perechea se îndreaptă spre paritate

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 23 februarie 2020 234 afişări

Cursul euro/dolar pare să urmeze traiectoria sentimentului pe care-l au in­vestitorii faţă de economia Germaniei, cea mai mare din Europa. Iar strategii de pe piaţa valutară spun că este posibil ca moneda europeană să se depre­cieze şi să ajungă la paritate cu moneda americană.

Euro nu are nicio şansă în faţa dolarului: Investitorii caută să se protejeze de coronavirus cumpărând moneda americană, în timp ce gripa economiei germane trage în jos moneda unică. Analiştii spun că perechea se îndreaptă spre paritate

Cursul euro/dolar pare să urmeze traiectoria sentimentului pe care-l au in­vestitorii faţă de economia Germaniei, cea mai mare din Europa. Iar strategii de pe piaţa valutară spun că este posibil ca moneda europeană să se depre­cieze şi să ajungă la paritate cu moneda americană. Tendinţa este accentuată şi de faptul că dolarul se dovedeşte a fi un activ-adăpost fără egal în criza cauzată de epidemia de coronavirus pornită din China.

18 februarie: euro a slăbit ajungând aproape de minimul ultimilor trei ani după ce un sondaj din Germania a arătat o scădere a încrederii investi­torilor, alimentând pesimismul privind economia germană. 21 februarie: euro îşi revine după ce un indicator al activităţii din industria germană creşte, sugerând că producătorii industriali înfruntă furtuna coronavirus mai bine decât s-au aşteptat pieţele. Problema este că veştile bune din Germania sunt prea puţine. Chiar şi despre optimismul produs de ultimele date din industrie se spune că este exagerat.

Săptămâna trecută, euro a cedat 0,1% din valoare în faţa dolarului, deprecierea fiind frânată de revenirea de vineri, când moneda europeană era cotată la 1,0819 dolari. De la începutul lunii, deprecierea este de aproximativ 2,7%.

O serie de bănci şi-au redus estimările privind cursul acestei perechi, iar analiştii de la Bloomberg scriu de posibilitatea ca monedele să ajungă la paritate. Ideea egalităţii între euro şi dolar i-a cap­tivat pe analişti şi traderi şi în anii trecuţi, când boom-ul economic european a dat locul unei încetiniri generalizate. Valutele au ajuns la paritate în 2014 şi 2015. Motive pentru care perechea şi-ar putea menţine tendinţa sunt destule. Unul ar fi că economia zonei euro este mai slabă decât în 2014 şi 2015, iar anemia va persista, ajutată de perturbările produse în lanţurile de aprovizionare de către coronavirus şi de incertitudinile negocierilor pentru Brexit. Apoi, yieldurile obligaţiunilor sunt mai mici decât în 2014 şi 2015. De asemenea, dobânzile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene sunt mai reduse decât în acei ani. În plus, cele mai mari economii ale zonei euro au probleme: Germania a stagnat în trimestrul patru; producţia industrială a Franţei scade, alături de cea germană. Vineri, ministerul de finanţe al Germaniei a anunţat că perspectivele comerciale ale ţării rămân întunecate de cererea globală slabă, iar epidemia de coronavirus creează riscuri suplimentare expor­tatorilor germani. Epidemia perturbă creşterea economică a Chinei şi se propagă cu repeziciune în alte state, printre care Coreea de Sud. Unele dintre cele mai mari centre industriale chineze sunt practic închise. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, economie dependentă de exporturi. Ministrul de finanţe Olaf Scholz a declarat pentru Reuters că nu există semne că Germania se îndreaptă spre recesiune. În aceste condiţii, băncile şi traderii îşi ajustează proiecţiile de curs pentru cea mai tranzacţionată pereche de monede din lume. Banca franceză Société Générale a făcut acest lucru săptămâna trecută, reducându-şi proiecţiile privind puterea monedei europene de la 1,2 dolari pentru un euro la 1,16 dolari.

„Aşteptările privind creşterea au pus presiune pe curs, şi nici epidemia de coronavirus nu ajută euro, euro fiind mai sensibil decât dolarul la temerile privind comerţul global“, spune Kit Juckes, strateg-şef valutar la SocGen. Printre celelalte bănci care şi-au înrăutăţit pro­iec­ţiile pentru euro în acest an figurează ABN Amro Bank, JPMorgan Chase & Co., Standard Chartered şi Wells Fargo.

La slăbiciunea euro contribuie şi forţa în creştere a dolarului. Traderii de valute care caută să se adăpostească de efectele pe care coronavirusul le are pe pieţele financiare se înghesuie să cumpere dolari, notează Bloomberg. Moneda pare că poate să îndure orice. În ultima lună, valuta verde a câştigat teren faţă de 30 dintre cele mai importante monede ale lumii. Perioada de creştere coincide cu amplificarea îngrijorărilor legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus. Şi yenul, şi francul elveţian, active în mod tradiţional căutate de investitori în vremuri de criză, s-au dovedit fără putere în faţa monedei americane. Aprecierea dolarului sfidează consensul de la sfârşitul anului trecut că economiile asiatice se vor întări şi vor atrage cash din SUA. Virusul face acum acest lucru imposibil, iar investitorii înfometaţi după yielduri fug de dobânzile negative din Europa. Şi cum la orizont nu se vede finalul epidemiei, forţele pieţei sunt în favoarea dolarului.

„SUA sunt mai izolate de loviturile date cererii din Asia şi Europa de virus“, spune Ed Al-Hussainy, analist la Columbia Threadneedle. În acest context, firma sa şi-a redus expunerea la monedele economiilor emergente şi şi-a închis poziţiile long pe euro şi lira sterlină faţă de dolar.

„Dolarul american. Este imun la riscurile economice reale create de epidemia de coronavirus, dar este şi una dintre monedele din universul G10 cu cele mai ridicate rate ale dobânzilor. Acest lucru justifică o apreciere semnificativă a monedei americane pe termen scurt şi mediu. Ne aşteptăm ca nivelul  euro/dolar să ajungă la 1,06 dolari la mijlocul acestui an“, spune Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

Puterea dolarului este mană cerească pentru investitorii internaţionali care repatriază profit obţinut din active americane, dar poate acţiona ca o frână pentru companiile americane cu operaţiuni în străinătate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dolar,
germania,
americana,
analisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.