”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou

Autor: Ştefan Stan Postat la 17 septembrie 2024 32 afişări

”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou

Amazon le-a spus angajaţilor că trebuie să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână de la începutul anului viitor, una dintre cele mai stricte măsuri corporative de reprimare a muncii de la distanţă, care a devenit obişnuită de la pandemie, scrie FT. 

„Am decis să ne întoarcem la a fi la birou aşa cum eram înainte de apariţia Covid”, a scris luni directorul executiv Andy Jassy într-un memoriu adresat angajaţilor din întreaga lume.

„Înainte de pandemie, nu era de la sine înţeles că oamenii puteau lucra de la distanţă două zile pe săptămână, iar acest lucru va fi valabil şi în viitor”, a declarat Jassy. El a adăugat că se vor face excepţii pentru angajaţii cu un copil bolnav, urgenţe familiale sau proiecte de codificare care necesită un mediu mai izolat.

Amazon a declarat că va pune capăt, de asemenea, hot-desking-ului şi va aduce înapoi planurile de etaj atribuite în clădirile sale din SUA - deşi practica va continua în Europa. La sfârşitul anului 2023, compania avea aproximativ 1,5 milioane de angajaţi cu normă întreagă şi cu fracţiune de normă, conform documentelor de reglementare.

În timp ce marea majoritate a acestora sunt lucrători cu plata cu ora în depozite sau şoferi de livrări, compania are încă sute de mii de angajaţi în birouri.

Amazon a fost în avangarda reîntoarcerii la birouri, ceea ce o face o excepţie în rândul companiilor de tehnologie care continuă să ofere condiţii mai flexibile. Google solicită personalului să participe în mod regulat la una dintre clădirile sale de trei ori pe săptămână, iar multe start-up-uri rămân complet la distanţă.

În luna mai a anului trecut, Amazon a introdus la nivelul întregii companii o regulă de trei zile pentru prezenţa la birou şi a aplicat agresiv această politică, monitorizând momentul în care angajaţii intrau şi ieşeau din clădiri şi avertizându-i pe cei care nu se conformau în mod persistent.

„Avantajele de a fi împreună în birou sunt semnificative”, a scris Jassy. „Ultimele 15 luni ... ne-au întărit convingerea cu privire la aceste beneficii.”

În alte sectoare, cum ar fi serviciile financiare, au existat mandate de cinci zile, dar, de obicei, numai pentru anumite categorii de personal, cum ar fi comercianţii şi directorii superiori. Anul trecut, JPMorgan Chase le-a spus directorilor săi generali că trebuie să lucreze cu normă întreagă pentru a da un exemplu restului companiei şi pentru a ajuta la formarea juniorilor.

Jassy - care lucrează la Amazon din 1997 şi l-a înlocuit pe fondatorul Jeff Bezos ca şef la mijlocul anului 2021 - a prezentat, de asemenea, o serie de alte iniţiative menite să galvanizeze gigantul comerţului electronic şi al cloud-ului.

El a înfiinţat o „căsuţă poştală a birocraţiei” pentru ca personalul să raporteze „procese sau reguli inutile şi excesive [care] ar trebui să fie strigate şi stinse”. Directorul executiv a anunţat, de asemenea, o reducere a personalului de conducere intermediară, cu scopul de a creşte raportul dintre „contribuitorii individuali” şi manageri cu 15 % până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
amazon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.