Fără precedent: Un fost şef NATO vine cu un plan de război economic împotriva Rusiei şi Chinei. Celebrul articol 5 capătă dimensiuni distructive
Un fost şef al NATO face apel la alianţă pentru adoptarea unei măsuri de tipul articolului 5 din Carta NATO, însă pe plan economic. Articolul 5 stipulează că dacă un membru al alianţei este atacat, atunci toţi membri sunt obligaţi să răspundă.
Anders Fogh Rasmussen, este un fost prim-ministru danez care a ocupat şi funcţia de secretar general al NATO între 2009 şi 2014, fiind totodată şi cel ce a lansat propunerea de răspuns economic inspirată din articolul 5, scrie Financial Times.
„Ideea noastră este inspirată de acest articol al NATO, care afirmă că un atac asupra unuia dintre aliaţi, este un atac asupra tuturor. Scopul este să producem aceleaşi efect de solidaritate în domeniul economic pentru democraţiile noastre precum o facem în domeniul securităţii. Este timpul să le spunem agresorilor că vom răspunde cu toţii la orice provocare lansată”, a spus fostul secretar general al alianţei.
Propunerea lui Rasmusseen a fost lansată în timp ce liderii occidentali se pregătesc de un summit NATO şi o întâlnire G7, unde se va discuta problema războiului economic precum şi a ameninţărilor de securitate.
Urgenţa abordării problemei economice cauzate de naţiunile autoritare a crescut ca urmare a confruntărilor comerciale dintre China, Australia şi Lituania, dar şi pe fondul şantajului bazat pe resurse naturale pe care Rusia îl desfăşoară, profitând de conjunctura războiului.
Propunerea fostului secretar general NATO este susţină şi de Ivo Daalder, fostul reprezentant al SUA în cadrul alianţei şi ar putea fi implementată cu ajutorul structurilor precum G7. Cu toate aceştia, autorii susţin că este nevoie de sprijinul tuturor democraţiilor şi de construirea unei instituţii separate care să garanteze aplicarea şi respectarea acestei iniţiative.
Daalder a declarat că ideea unui articol 5 pe plan economic a ajuns şi la urechile lui Joe Biden, precum şi la cei care se află la vârful Trezoreriei SUA. Înainte de război o astfel de idee nu avea să se materializeze prea curând, însă invazia rusă a făcut membrii NATO să deschidă ochii şi să înţeleagă că lumea se schimbă drastic.
Planul Rasmussen rămâne totuşi o sabie cu două tăişuri pentru că odată lansat el va afecta şi ţările care impun măsuri punitive economice. Pe termen lung însă ar putea oferi democraţiilor un mai mare control asupra lanţurilor globale de aprovizonare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro