Guvernul SUA a păstrat peste zece ani o bază de date cu apeluri efectuate în străinătate
Departamentul american al Justiţiei a păstrat timp de peste un deceniu o bază de date privind apeluri telefonice efectuate în străinătate, dar programul a fost oprit în 2013, a declarat un oficial - confirmând parţial informaţii publicate de ziarul The Wall Street Journal (WSJ) - pentru AFP.
Dezvăluirea existenţei unui program de colectare secretă a datelor apelurilor telefonice din Statele Unite a provocat o controversă în 2013 asupra protecţiei vieţii private, obligându-l pe preşedintele Barack Obama să apere personal necesitatea acesteia în lupta împotriva terorismului.
Potrivit WSJ, o bază de date cu aceste apeluri în străinătate a fost păstrată timp de peste un deceniu.
Informaţia se afla într-un document judiciar depus joi în cazul unui bărbat acuzat de conspiraţie în vederea exportării ilegale de echipamente electronice în Iran.
Un reprezentant al Autorităţii federale pentru lupta împotriva drogurilor (DEA) explică, în acesta, că agenţia sa, care face parte din Departamentul Justiţiei, utilizează de mult timp o citaţie a administraţiei - ci nu o ordonanţă judiciară - pentru a obţine metadate ale unor apeluri telefonice efectuate între Statele Unite şi străinătate care au "o legătură demonstrată cu traficul internaţional de droguri şi alte activităţi criminale care-i sunt asociate", potrivit WSJ.
O sursă a precizat pentru ziar că programul a început în anii '90 şi viza apeluri către ţări care nu au fost identificate.
Un oficial de la Departamentul Justiţiei, Marc Raimondi, a declarat, într-un e-mail, pentru AFP, că "programul a fost suspendat în septembrie 2013 şi, până la urmă, a fost oprit.
El nu este activ şi nici utilizabil în cercetări din septembrie 2013, iar toate informaţiile au fost suprimate".
În plus, "agenţia nu mai colectează esenţialul metadatelor telefonice prin intermediul furnizorilor americani" de telecomunicaţii, a adăugat el.
În 2013, dezvăluiri despre spionarea comunicaţiilor americanilor cu străinătatea, în cadrul luptei împotriva terorismului, au provocat proteste din partea apărătorilor libertăţilor. Era vorba în special despre metadate ca numărul apelat şi durata apelului, dar nu şi despre conţinutul conversaţiilor în străinătate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro