Încrederea investitorilor scade în cea de-a doua mare economie a lumii: Băncile de investiţii îşi reduc previziunile de creştere pentru China, considerând că Beijingul riscă să nu îşi atingă ţinta oficială de 5%
Băncile de investiţii îşi reduc previziunile de creştere pentru China, considerând că Beijingul riscă să nu îşi atingă ţinta oficială de aproximativ 5%, pe măsură ce încrederea scade în cea de-a doua mare economie a lumii, scrie FT.
Bank of America şi-a redus miercuri prognoza de la 5% la 4,8%, iar banca canadiană de investiţii TD Securities a redus-o de la 5,1% la 4,7%. Mişcările au urmat unei reduceri UBS săptămâna trecută şi unei serii de reduceri similare pe parcursul verii.
Economiştii de la Citi au avertizat săptămâna aceasta că ţinta oficială de creştere a Beijingului - care este cea mai scăzută din ultimele decenii, de „aproximativ 5%” - „ar putea fi în pericol”, adăugându-se preocupărilor crescânde cu privire la traiectoria economiei Chinei, în timp ce factorii de decizie politică se confruntă cu o încetinire prelungită a sectorului imobiliar şi cu încrederea scăzută a consumatorilor şi investitorilor.
Prognoza mediană pentru creşterea anuală a produsului intern brut a zeci de economişti intervievaţi de Bloomberg a scăzut la 4,8 %, faţă de 4,9 % la jumătatea lunii august. Anul trecut, China a înregistrat o creştere de 5,2 %, în conformitate cu previziunile.
Analiştii Bank of America au declarat că motorul de creştere al Chinei a fost „sputtering” în al doilea şi al treilea trimestru, adăugând că economia „continuă să se lupte cu o problemă de încredere”.
Timp de decenii, creşterea PIB-ului Chinei a atins cu uşurinţă ţinta guvernului, care este anunţată la începutul fiecărui an în cadrul unei reuniuni a parlamentului. Dar, în urma pandemiei Covid, cifra a atras o examinare atentă.
„Cred că [motivul] pentru care a dobândit acum o importanţă sporită este [că] există în mod evident riscuri de scădere a creşterii”, a declarat Frederic Neumann, economist şef pentru Asia la HSBC, care se aşteaptă la o creştere de 4,9 %. „Prin prezentarea obiectivului de creştere, ancorezi aşteptările pe piaţă”.
Acesta a adăugat că există „puţine îndoieli” că factorii de decizie chinezi ar putea conduce creşterea spre 5 %, având în vedere „controlul puternic asupra economiei”.
Creşterea mai slabă decât se aştepta în al doilea trimestru, de 4,7 % în iulie, a declanşat o serie de reduceri ale previziunilor. Goldman Sachs, Citi şi Barclays şi-au redus în iulie ţintele de creştere pentru întregul an la 4,9, 4,8 şi, respectiv, 4,8 %, faţă de 5 %. JPMorgan se aşteaptă la o creştere de 4,6 %.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro