INS: Veniturile medii lunare ale unei gospodării s-au ridicat în T2 2022 la 6241 lei, respectiv o medie de 2481 lei pe persoană; cheltuielile au o pondere de 86%, cea mai mare parte din ele fiind pentru alimente

Autor: Roxana Rosu Postat la 05 octombrie 2022 33 afişări

INS: Veniturile medii lunare ale unei gospodării s-au ridicat în T2 2022 la 6241 lei, respectiv o medie de 2481 lei pe persoană; cheltuielile au o pondere de 86%, cea mai mare parte din ele fiind pentru alimente

Veniturile medii lunare ale unei gospodării s-au ridicat în T2 2022 la 6241 lei, respectiv o medie de 2481 lei pe persoană, în timp ce cheltuielile au avut o pondere de 86%, arată datele INS.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în medie de 5375 lei lunar pe gospodărie (2137 lei pe persoană).

În structura veniturilor la nivel naţioanl, cea mai mare pondere o au cele salariale, respectiv 676%, urmate de cele din prestaţii sociale, de 19,6%, şi venituri în natură, 6,2%.

Din valoarea totală, veniturile băneşti au fost, în medie, de 5853 lei lunar pe gospodărie (2327 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 388 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au mai contribuit, veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), veniturile din agricultură (2,1%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.

).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2022, în medie, 35,1% din consumul gospodăriilor. Pe locul următor sunt cheltuielile pentru utilităţi (15,5%), urmate de transport şi băuturi plus ţigări, fiecare cu 7,8%, şi asigurări, cu 7,3%.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
venituri,
cheltuieli,
gospodarii,
pondere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.